Op weg naar een nieuw kabinet

Nederland heeft gekozen. Dat betekent dat de partijen in de Tweede Kamer moeten gaan werken aan een nieuw kabinet. D66 voelt als tweede partij van Nederland een zware verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren.

Hieronder vind je meer over het formatieproces en de inbreng van D66.

D66-leider Sigrid Kaag na haar gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. – Foto: Puck van den Berg

12.05.2021

D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag sprak in het debat over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink over de volgende stappen in het formatieproces: “We hebben het veel over onszelf gehad de afgelopen weken. Over onze bestuurscultuur en bestuursstijl. Over de antwoorden op de grote vragen mogen we acht weken na de verkiezingen wel eens écht gaan praten.” Haar hele bijdrage aan het debat lees je hieronder.

30.04.2021

Kamervoorzitter Vera Bergkamp ontvangt om 11.00 uur informateur Herman Tjeenk Willink. Deze biedt dan zijn eindverslag aan van de informatieronde die hij de afgelopen drie weken heeft gedaan.

21.04.2021

“Zojuist ging ik nogmaals langs bij informateur Herman Tjeenk Willink. Dit keer niet alleen over de inzet van D66, maar ook over het vervolg in het formatieproces en de mogelijkheden voor een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Het was weer een prettig inhoudelijk gesprek”, aldus D66-leider Kaag na haar gesprek.

09.04.2021

D66-fractievoorzitter Sigrid Kaag ging op vrijdag 9 april in gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Hij is gevraagd om de moeilijke taak op zich te nemen de ontstane impasse na de mislukte verkenning te doorbreken. “In de komende weken zal moeten blijken of er voldoende vertrouwen zal zijn om inhoudelijke onderhandelingen te starten”, aldus Sigrid Kaag.

06.04.2021

Sigrid Kaag blikt in een mail aan D66-leden terug op de afgelopen dagen, het Kamerdebat en vooruit. “Wat we nu nodig hebben is rust en een zorgvuldig proces.”

06.04.2021

De Tweede Kamer debatteerde over de aanstelling van een nieuwe informateur om de formatie weer op te starten.

02.04.2021

Het waren ongekende dagen in Den Haag. D66-leider Sigrig Kaag blikte in een brief aan de leden van D66 terug op deze week. Hoe kwam zij tot de afweging een motie van afkeuring in te dienen. Je leest het hier.

02.04.2021 (nacht)

D66-leider Sigrid Kaag dient een motie van afkeuring in over het optreden van VVD-leider Mark Rutte in de verkenning. De motie en speech van Sigrid Kaag vind je hier.

01.04.2021

De Tweede Kamer debatteerde over de ontstane situatie na de mislukte verkenning op weg naar een nieuw kabinet. Het debat gaat over vertrouwen om voort te kunnen in het formatieproces.

29.03.2021

De oud-verkenners sturen een brief met opheldering aan de Tweede Kamer. Kaag is blij met de openheid. Vragen die er nog zijn kunnen besproken worden tijdens het Kamerdebat.

(Voorafgaand aan het debat blijkt dat in deze brief een onjuistheid staat. Kamerlid Omtzigt is wel besproken in het gesprek met VVD-leider Rutte.)

26.03.2021

Op donderdag 25 maart worden noties zichtbaar als verkenner Ollongren met spoed naar huis gaat nadat zij hoort besmet te zijn met corona. In deze notie is vertrouwelijke informatie te zien over de verkenning. Daarin staat de naam van een Tweede Kamerlid. Dat kan niet. Daarom steunt Sigrid Kaag de oproep om te debatteren met de inmiddels afgetreden verkenners. Openheid is nodig.

22.03.2021

D66-leider Sigrid Kaag gaat langs bij de verkenners. Daar geeft zij aan dat de inhoud tijdens de vorming van een nieuw kabinet centraal moet staan. We moeten de grote problemen van nu aanpakken. Ook moet er wat Kaag betreft iets veranderen aan de politieke cultuur.

18.03.2021

D66 wint de Tweede Kamerverkiezingen. Met 24 zetels en 1,5 miljoen kiezers boekt D66 haar beste uitslag ooit. Dat is een zware verantwoordelijkheid.

Onze plannen voor Nederland

Wat D66 betreft gaat ver formatie over de inhoud. Hoe pakken we de grote uitdagingen van deze tijd aan. Wij hebben daar de plannen voor.