Anne-Marijke Podt

Anne-Marijke in 66 seconden

Anne-Marijke Podt - Beeld: Phil Nijhuis

Anne-Marijke Podt is sinds september 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze woont in Utrecht.

  • 48 jaar
  • Papendrecht
  • Utrecht

“Oplossingen in plaats van angst zaaien.”
– Anne-Marijke Podt

Deze Utrechtse kracht voegde zich iets later toe aan onze Kamerfractie, maar had gelijk haar plek gevonden. Politiek is namelijk voor Anne-Marijke helemaal geen onbekend terrein. Ze heeft jaren succesvol gewerkt als gemeenteraadslid. Zo maakte ze een aanpak om te voorkomen dat jongeren dakloos raken. Dat deed ze niet alleen, maar mét de jongeren om wie het ging. 

Anne-Marijke houdt zich in de Tweede Kamer bezig met Asiel & Migratie, de participatiewet, arbeidsmigratie en inburgering. Ook op dit gebied heeft Anne-Marijke al veel bereikt in Utrecht. Zo zorgde ze dat asielzoekers medezeggenschap kregen in asielzoekerscentra, voor pleegzorg voor jonge alleenstaande asielzoekers en meer mogelijkheden voor om- en bijscholing voor mensen in de bijstand. 

Conservatieve politici buitelen over elkaar heen in het verspreiden van angstbeelden over migratie. Zonder daarbij met oplossingen te komen. Anne-Marijke gelooft er heilig in dat de meeste mensen in Nederland (en niet in de laatste plaats: zij die naar Nederland komen) snakken naar oplossingen. Oplossingen die werken. Oplossingen die gebruikmaken van de capaciteiten van vluchtelingen en migranten. Meer dan ooit is er behoefte aan een gezamenlijk lange termijn perspectief op migratie. Daar draagt Anne-Marijke iedere dag aan bij.

Wist je dat ze ook een eigen podcast maakt? In haar ‘Podtcast’ gaat Anne-Marijke in gesprek over asiel en migratie met mensen die daar dagelijks mee bezig zijn.