Jan Paternotte

Jan in 66 seconden

Jan Paternotte - Beeld: Phil Nijhuis

Jan Paternotte was van januari 2022 tot december 2023 fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Jan woont met zijn vrouw en 2 dochters in Leiden.

  • 40 jaar
  • 's-Hertogenbosch
  • Leiden

“Gelijke rechten voor vrouwen vraagt ook juist de inzet van mannen.”
– Jan Paternotte


Jan Paternotte heeft vrijheid en zelfbeschikking hoog in het vaandel staan. De D66-initiatiefwet voor het afschaffen van de verplichte 5 dagen bedenktijd werd onder zijn aanvoering aangenomen in de Tweede Kamer. Ook werkte hij mee aan het voorstel om de abortuspil bij de huisarts beschikbaar te stellen, en is hij bezig om met twee initiatiefwetten de embryowet te moderniseren. De voorstellen liggen op dit moment bij de Raad van State.

Voordat hij in 2017 de Tweede Kamer in ging, was hij actief als voorzitter van de Jonge Democraten en gemeenteraadslid in Amsterdam. In die stad maakte hij met tientallen leraren, ouders en D66’ers een onderwijsagenda die onder andere leidde tot de invoering van de Amsterdamse lerarenbeurs.

Jan is geboren in ’s Hertogenbosch en woont in Leiderdorp met zijn vrouw en twee dochters. Hij kent alle weetjes over de Amerikaanse geschiedenis en was in 2008 bijna een van de winnaars van de legendarische tv-quiz Lotto Weekend Miljonairs.