Al decennialang bouwen we aan de Europese belofte van vrijheid en vrede. Voor veiligheid hebben we echter te weinig oog gehad. We maakten onszelf te afhankelijk van de VS voor militaire veiligheid en te afhankelijk van landen als China en Rusland voor economische welvaart. Nu is het zaak dat we onafhankelijk leren optreden. We worden zelfstandiger en creëren een volwaardige Europese tak binnen de NAVO. Nederland heeft een ultieme positie om hierin een voortrekkersrol te spelen, als lid van het eerste uur in zowel de Europese Unie als de NAVO.
De Europese defensie-industrie moet veel sterker worden. De productiecapaciteit en ontwikkeling van technologie moet omhoog. Om Oekraïne te steunen, onze eigen voorraden op peil te krijgen en onze krijgsmachten uit te rusten voor de toekomst.
Bij het extra investeren is het belangrijk dat Nederland, net als alle andere lidstaten, zich meer gaat specialiseren op de defensieonderdelen waar onze expertises liggen. Dat vergt keuzes en afspraken binnen de NAVO en de Europese Unie over samenwerking, specialisaties en taakverdelingen.
Het is essentieel dat we als Europese landen overgaan tot gezamenlijke inkoop en ontwikkeling van materieel. Niet meer ieder voor zich, vanuit nationale industriebelangen, maar samen werken aan versterking van het collectief. We zorgen dat mensen en spullen óver de nationale grenzen heen zonder beperkingen kunnen samenwerken. Dat is goedkoper, sneller en effectiever. We trekken lessen uit de leveranties aan Oekraïne bij het versterken van onze eigen krijgsmacht, waaronder versnelde (EU-)inkooptrajecten, het updaten van bestaande systemen en intensievere samenwerking met de industrie.
Naast gezamenlijke EU-trainingen en EU-missies komt er een Erasmusprogramma voor militairen. Deze uitwisseling van culturen, kennis en tactieken zorgt voor hechtere samenwerking tijdens gezamenlijke opdrachten.
Een militaire Schengenzone zorgt ervoor dat we militair materieel sneller door Europa kunnen verplaatsen naar de plek waar het nodig is.
Het delen van capaciteiten of gezamenlijk uitvoeren van taken met buurlanden zorgt voor een efficiëntere inzet van mens en materieel. Denk aan de gezamenlijke tank- en luchttransportcapaciteit en de bescherming van het Benelux-luchtruim. D66 is voorstander van het uitbreiden van deze samenwerkingsvorm.
D66 is voorstander van verdere integratie van krijgsmachtonderdelen, zoals bij de Nederlandse en Duitse landmacht het geval is. Zo vergroten we de gezamenlijke slagkracht en wordt samen optreden makkelijker. Deze vergaande vorm van samenwerking legt uiteindelijk de basis voor een Europese krijgsmacht.
Een Eurocommissaris voor Defensie ziet toe op het versterken van de Europese defensie-industrie. Met een volwaardig Europees defensie-industriebeleid gaan we fragmentatie tegen en heffen we nationale beperkingen op. Zo versterken we de Europese strategische autonomie.
Europese landen binnen de NAVO moeten meer gaan samenwerken. Bijvoorbeeld door meer Europese inzet op de oostgrens van het NAVO-grondgebied en gezamenlijke inzet van schaarse capaciteiten. Nederland kan een sleutelrol spelen in de versterking van de samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO, iets wat cruciaal is voor bijvoorbeeld de afschrikking aan de oostgrens van de NAVO.
De verdere integratie van Oekraïne in de NAVO is van groot belang voor veiligheid op het Europese continent. Nederland blijft zich hiervoor inzetten en speelt een actieve rol in het versterken en moderniseren van de Oekraïense strijdkrachten.
De huidige NAVO-systematiek om tot gezamenlijke doelstellingen te komen is verouderd. Modernisering van de NAVO-afspraken moet (regionale) specialisatie en integratie bevorderen. Zo versterken we het bondgenootschap.
We streven naar een strategisch veiligheidspartnerschap met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk blijft een militaire grootmacht en belangrijke partner van Nederland en de Europese Unie.