Hans Vijlbrief

Hans in 66 seconden

WARNING – Copyright missing. Please fill in the copyright fields for this image before using it.

Hans Vijlbrief (1963) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Sinds 2020 is hij staatssecretaris van Financiën.

Over Hans

Sinds 15 januari 2021 zijn de bewindspersonen van D66 in het kabinet demissionair.

Ik houd er eigenlijk niet zo van om het veel over mezelf te hebben. Als Feyenoord-supporter past het motto “geen woorden, maar daden” heel goed bij mij. Dan lijkt de keuze om Kamerlid te worden misschien een vreemde stap. Je woorden zijn als Kamerlid nou eenmaal je belangrijkste wapen. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen, omdat ik in mijn carrière heb gezien dat verantwoordelijkheid nemen onmisbaar is om dit land verder te brengen. Toen ik eerder door Rob Jetten gevraagd werd om staatssecretaris te worden, heb ik dan ook niet geaarzeld. Ondanks dat ik wist, zelfs vóór de coronacrisis, dat het een heel zware baan zou worden. 

Mijn hele carrière heb ik de publieke zaak gediend en heb ik me gericht op de economie en de sociale zekerheid. Na mijn studie Algemene Economie ben ik gepromoveerd aan de VU met een dissertatie over werkloosheidsuitkeringen. Daarna heb ik in verschillende functies gewerkt bij het ministerie van Economische zaken, bij het Centraal Planbureau en bij het ministerie van Financiën. Voordat ik vorig jaar werd gevraagd om staatssecretaris te worden werkte ik in Brussel aan het verbeteren van de Euro en was ik de rechterhand van Jeroen Dijsselbloem tijdens de Eurocrisis. 

De belangrijkste uitdagingen waar Nederland voor staat kunnen we alleen door samen te werken met andere landen aanpakken. Of het nou gaat om het klimaat, de aanpak van belastingontwijking of Europa weer met elkaar verbinden na de coronacrisis. Ik wil graag mijn ervaring, met name in Brussel, inzetten om juist dat te doen.

Neem contact op

Demissionair staatssecretaris, voorlopig nog geen portefeuilles als Kamerlid