• Wat vindt D66
  • Onze standpunten
  • Uitgelicht

Vrij om overal jezelf te zijn

Hoe vrij zijn we als Emre niet hand in hand met z’n vriend durft te lopen? Beeld: Emre

Ben je écht vrij als je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatie, omdat je een ‘niet-Nederlands klinkende’ achternaam hebt? Als je op school niet uit de kast durft te komen? Of als je als vrouw de top nog niet kunt bereiken?
 
In Nederland moet je altijd en overal jezelf kunnen zijn. Natuurlijk zijn we trots om het eerste land te zijn waar je mocht trouwen met iemand van je eigen geslacht.

Maar dat is geen reden om tevreden achterover te leunen. Homohaat, institutioneel racisme en genderongelijkheid is nog niet overwonnen.
 
Soms is de oplossing om regels aan te passen. Nieuwe wetten te maken die mensen vrijer maken. De geschiedenis leert dat de aanpak van ongelijkheid een lange mars is. En dat er sprongen worden gemaakt als mensen van zich laten horen. Dat zullen wij altijd doen.

Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.

Wij gaan strijd voeren om de muren die ons verdelen af te breken. Bij racisme en bewuste discriminatie vraagt dat om harde straffen. Bij onbewuste discriminatie om bewustwording.

Nog steeds bepaalt je geslacht of identiteit een flink deel van de kansen die je krijgt. Voor D66 is dit onacceptabel. D66 streeft daarom wereldwijd naar dezelfde rechten voor iedereen.

Het huidige drugsbeleid schiet tekort. Méér bestrijding, méér drugswetten en méér stoere taal gaan het verschil niet maken. Stap één is realistisch drugsbeleid, met een gereguleerde markt waar dat kan.

Als mensen in Nederland willen blijven, helpen wij hen met zo snel mogelijk integreren. Daarom gaan zij vanaf het eerste moment aan de slag met een eigen inburgeringsplan.

Het is essentieel dat Nederland ambitieus vorm geeft aan de Europese strategieën op het gebied van data, kunstmatige intelligentie en gegevensbescherming. Zo blijven wij vrij in een digitale wereld.

Iedereen moet in vrijheid keuzes kunnen maken. Ook bij zeer fundamentele keuzes over het begin of het einde van het leven. Uiteindelijk willen we een samenleving waarin jij beslist.

De verplichte beraadtermijn van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, is overbodig en onnodig betuttelend. D66-Tweede Kamerlid Rob Jetten wil daarom de verplichte bedenktijd afschaffen.

D66 zet de behandeling van de initiatiefwet gesloten coffeeshopketen door.

Opinie -Transgender personen die een medische behandeling willen om hun lichaam te laten aansluiten bij wie ze zijn, gaan niet naar een arts, maar naar een psycholoog.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra dient vandaag een wet in die de wettelijk verplichte bedenktijd voor abortus afschaft.

Vandaag stemde de Tweede Kamer in met een voorstel om homogenezingstherapie, ook wel conversietherapie, uit te bannen.

Op initiatief van D66 zijn hersteloperaties voor vrouwelijke slachtoffers van genitale verminking komend jaar uitgezonderd van het eigen risico. Vandaag werd het amendement van D66 op de begroting van het ministerie van VWS aangenomen.

In Nederland moet je altijd en overal jezelf kunnen zijn. Natuurlijk zijn we trots om het eerste land te zijn waar je mocht trouwen met iemand van je eigen geslacht. Maar dat is geen reden om tevreden achterover te leunen. Daarom zien D66-leden nog scherper toe op vrijheid in ons verkiezingsprogramma.

De Tweede Kamer vraagt de regering op initiatief van D66 om zorg die (ex-)kankerpatiënten helpt bij werk onderdeel uit te laten maken van hun behandeling.

D66 heeft een wetswijziging gepubliceerd die de verplichte minimale bedenktermijn voor een abortus afschaft.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een wetsvoorstel van D66 en de VVD die het ouderschap moderniseert. Het belangrijkste doel van de wet is om vaders en duomoeders die een kind krijgen ouderlijk gezag te geven zonder tussenkomst van de rechtbank.

Op Coming Out Dag geeft Alex Bakker, historicus en auteur van het boek ‘Transgender in Nederland’, de jaarlijkse Boris Dittrich Lezing.

De vele protesten op straat en acties online mogen niet overwaaien als een hype. Daarom kwam D66 voor de zomer al met voorstellen tegen racisme en discriminatie.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra dient vandaag het wetsvoorstel toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek (voltooid leven) in. Als de wet aangenomen wordt kunnen ouderen op hoge leeftijd die hun eigen leven voltooid achten met hulp op een zelfgekozen moment hun leven beëindigen.

De Tweede Kamer stemde vandaag in met de eerste stap voor een Grondwetswijziging, op initiatief van D66, GroenLinks en de PvdA.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het uitbreiden van artikel 1 van de Grondwet. Het eerste artikel van de Grondwet beschrijft gronden op basis waarvan niet gediscrimineerd mag worden.