Hoofdlijnen-document: Onze belofte voor Nederland.

Vandaag bracht informateur Hamer haar eindverslag uit. Ook het hoofdlijnendocument dat wij samen met de VVD hebben geschreven, is nu openbaar.

02.09.2021

Dit document is voor ons belangrijk. Het kan een goede, inhoudelijke basis zijn voor een nieuw kabinet. Des te teleurstellender is het dat het rechtse blok zonder inhoudelijke onderbouwing verdere gesprekken op basis van dit stuk met PvdA en GL blokkeert.
 
In het document staan veel van onze ambities voor het Nederland dat wij voor ogen hebben. Een verhoogde klimaatambitie. Kansrijker onderwijs voor iedereen. Gratis kinderopvang. Een serieuze aanpak van de wooncrisis. Een nieuwe houding in Europa met een leidende rol voor Nederland. Een steviger aanpak van discriminatie en racisme. Forse investeringen in de rechtsstaat en de veiligheid. En een nieuwe agenda voor ieders persoonlijke vrijheden. 
 
Ook hebben we expliciet aandacht voor het herstellen van de democratische rechtsorde en voor een nieuwe houding in de politiek. Meer debat. Meer dualisme. En – voor mij persoonlijk ook een belangrijke drijfveer – we keren ons af van de retoriek die is gericht op het beschadigen van mensen en zullen ons altijd uitspreken tegen kwetsend en dreigend taalgebruik.
 
Het stuk is natuurlijk niet alomvattend. Maar het zijn flinke stappen richting een land waar we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen.

Rob Jetten over de uitkomsten van de inhoudelijke gesprekken met de VVD.

Beeld: Rob Jetten vertelt over het hoofdlijnendocument dat D66 samen schreef met de VVD.

Gisterenavond kwamen leden van D66 samen met Rob met bijna 400 leden online bijeen. Ik moest helaas verstek laten gaan vanwege mijn verplichtingen als minister in het buitenland. Maar ik waardeer jullie betrokkenheid vanuit de inhoud zeer. Dat werkt aanstekelijk. We zijn dan ook benieuwd wat jij van het stuk vindt. Laat het ons vooral weten!