Sigrid Kaag: “Wat we nu nodig hebben is rust en een zorgvuldig proces.”

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag en de verkenning op weg naar een nieuw kabinet. D66-leider Sigrid Kaag schreef onderstaande brief aan de leden van D66.

06.04.2021

Vandaag heeft de Kamer gedebatteerd over de verkiezingsuitslag. We hebben gesproken over de valse start van de verkenning en het vinden van een weg vooruit. Hoe moeilijk dat ook is, dat is wel wat Nederland nu van ons verwacht.
 
Wat we nu nodig hebben is rust en een zorgvuldig proces. Daarom heb ik het initiatief genomen om Herman Tjeenk Willink aan te stellen als informateur. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft mijn voorstel vandaag gesteund.
 
Hij krijgt de opdracht bij alle fracties te verkennen op welke wijze de vorming van een kabinet kan plaatsvinden. In het bijzonder zal hij onderzoeken of, en zo ja onder welke voorwaarden, er voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat – of weer kan ontstaan – om een breed gedragen weg uit de ontstane impasse te vinden. Het verslag van dit onderzoek zal binnen drie weken worden uitgebracht aan de Tweede Kamer.

D66 blijft op basis van de verkiezingsuitslag streven naar een stabiel, breed gedragen en zo progressief mogelijk kabinet waarin zoveel mogelijk Nederlanders zich kunnen herkennen. De grote opgaven van deze tijd – de aanpak van de klimaatcrisis, de kansencrisis in het onderwijs en de afbrokkeling van de rechtsstaat – dulden geen uitstel door chaos en verdeeldheid.
 
Een progressief kabinet zal zich ook tot taak moeten stellen vernieuwing te brengen in de politieke cultuur. Dat vonden wij tijdens de campagne, dat vinden wij na het échec van de vorige week nog nadrukkelijker.

Het vertrouwen in de politiek en tussen partijen onderling is niet alleen geschonden door de mislukte formatie. Dat komt ook door de leider van de grootste partij. Dat feit neem je niet zomaar weg. Wij hebben niet voor niets vorige week samen met het CDA een motie van afkeuring ingediend.

Ik zal jullie de komende weken op de hoogte blijven houden van onze vorderingen. Er zullen zware afwegingen moeten worden gemaakt. De vanzelfsprekendheid waarmee de onderhandelingen normaal verlopen is verdwenen.
 
Ik hoop op jullie geduld en op jullie kritische bijdragen de komende tijd. Wij kunnen als partij recht doen aan het vertrouwen dat we hebben gekregen als we nu de rust vinden om opnieuw te beginnen. Het land mag dat van ons verwachten. De kiezer – ook die kiezer die niet op ons heeft gestemd – mag daar op rekenen.

Sigrid Kaag