In het nieuwe kabinet zullen zes D66-ministers en drie D66-staatssecretarissen aantreden. Wij streefden naar een gebalanceerd team, mensen met politieke ervaring en mensen die hun sporen buiten de politiek in hun eigen vakgebied hebben verdiend. Een mooie mix van vrouwen en mannen, van mensen met verschillende achtergronden en verschillende generaties. Al deze mensen worden komende week ontvangen door de formateur voor een gesprek. Wij stellen ze nu al graag aan je voor!
Dit zijn onze kandidaat-bewindspersonen
Wij beginnen het jaar met de presentatie van onze nieuwe bewindspersonen. Vlak voor Kerst hebben we met VVD, CDA en ChristenUnie het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Daarover zijn we met vele D66-leden online het gesprek aan gegaan. Nu is het moment om je te vertellen wie namens D66 gaat werken aan de vooruitgang voor Nederland.
Onze partijleider Sigrid Kaag (60) is de beoogd minister van Financiën. Zij is nu fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer. Eerder was ze voor D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken. Toen Sigrid vrijdag haar kandidatuur voor deze post bekend maakte, vertelde ze ook waarom ze deze keuze heeft gemaakt: “Nederland staat voor grote keuzes en grote investeringen. In het onderwijs. In de klimaataanpak. In een sterk Europa. De rol van de minister van Financiën is cruciaal bij een verantwoorde uitvoering van deze plannen.” Als eerste vicepremier wil Sigrid zich blijven inzetten voor een van haar belangrijkste drijfveren: het tegengaan van de polarisatie in politiek en samenleving. Ze woont met haar man Anis in Den Haag.
Topwetenschapper Robbert Dijkgraaf (61) is onze kandidaat-minister van Onderwijs. Hij zal zich specifiek richten op het beroepsonderwijs, hoger onderwijs, onderzoek en emancipatie. Robbert is nu directeur en Leon Levy professor aan het Institute for Advanced Study in Princeton (Verenigde Staten). Als theoretisch fysicus richt hij zich in zijn onderzoek op de kleinste deeltjes en de grootste structuren in het heelal. De kans is groot dat je hem daarover wel eens hebt horen spreken, want hij vertelt er met plezier over op televisie, bijvoorbeeld bij DWDD University. Voor zijn vertrek naar Princeton was Robbert president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Robbert is getrouwd en heeft twee zonen en een dochter.
Rob Jetten (34) is onze beoogd minister voor Klimaat en Energie. Rob zit sinds 2017 voor D66 in de Tweede Kamer. Als Kamerlid stond hij aan de wieg van de Klimaatwet en het Klimaatakkoord. Zijn strijd voor meer actie voor het klimaat leverde hem de geuzentitel klimaatdrammer op. In 2018 volgde hij Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van de toen 19 zetels tellende D66-fractie. Rob geldt als boegbeeld van een nieuwe generatie jonge politici. Hij woont met zijn vriend Sjoerd in het Gelderse Ubbergen, waar hij in zijn spaarzame vrije tijd geniet van het nabije Nijmegen, graag hardloopt of met hond Muja door de natuur struint.
Ernst Kuipers (62) is onze kandidaat-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In die hoedanigheid zal hij zich ook bezighouden met de aanpak van de coronacrisis in Nederland. Ernst is sinds 2013 bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam en sinds 2016 voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat op zijn initiatief in de coronacrisis zorgt voor de spreiding van coronapatiënten. Hij is verder onder meer toezichthouder bij het National University Health System in Singapore, en bij Curacao Medical Center. Eenzelfde rol vervulde hij bij Philadelphia, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Voorheen werkte hij als internist en maag-darm-leverarts. Ernst is hoogleraar maag-darm-leverziekten. Hij groeide op in de Noordoostpolder, is getrouwd en heeft vier zonen.
Fotograaf: Lizzy Ann / About the People.
Met Kajsa Ollongren (54) dragen we een ervaren politica voor als minister van Defensie. Kajsa is nu minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was ze onder andere wethouder en locoburgemeester van Amsterdam en Secretaris-Generaal op het ministerie van Algemene Zaken. Uit haar carrière spreekt haar grote passie voor de publieke zaak. Kajsa heeft een Zweedse moeder en een Nederlandse vader en is afgestudeerd historica met als specialisatie internationale betrekkingen. Ze woont met haar vrouw in Amsterdam en heeft met haar twee zonen een vaste plek op de tribune bij Ajax. Als het vriest is ze op het ijs te vinden voor een goeie schaatstocht.
Franc Weerwind (57) is onze kandidaat-minister voor Rechtsbescherming. Franc is nu nog burgemeester van Almere. Dat doet hij sinds 2015 met veel plezier en een grote betrokkenheid. Voordat hij in Almere aan de slag ging, was hij burgemeester van Velsen, en daarvoor burgemeester van de gemeente Niedorp. Franc is ook medeoprichter van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in Nederlandse keramiek uit de periode 1880-1940. Franc woont samen met zijn partner én zijn twee katten Nina en Simon (inderdaad, vernoemd naar jazzartiest Nina Simone).
Onze beoogd staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering is Alexandra van Huffelen (53). Zij heeft zich de afgelopen twee jaar als staatssecretaris van Financiën zeer ingespannen voor een goede compensatie en een zorgvuldige behandeling van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Voordat ze in 2020 de overstap maakte naar het kabinet was Alexandra onder meer algemeen directeur van het GVB (het vervoersbedrijf in Amsterdam) senator voor D66 en wethouder Duurzaamheid in Rotterdam. Alexandra woont met haar partner in Utrecht en is een groot liefhebber van klassieke muziek en hedendaagse kunst.
Gunay Uslu (49) is onze kandidaat-staatssecretaris voor Cultuur en Media. Zij is cultuurhistoricus en gastonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt in het bijzonder bij de geschiedenis van de Europese cultuur, erfgoedstudies, musea en cultuurbeleid. Gunay is erg actief in de culturele sector, onder meer als voorzitter van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum Amsterdam en als lid van de adviesraad van het Mauritshuis en de Vereniging Rembrandt. Gunay is ook sinds de oprichting betrokken geweest bij het familiebedrijf Corendon. De afgelopen jaren transformeerde zij daar als Director Development verouderde kantoorgebouwen tot nieuwe hotels en renoveerde ze monumentale en vintage hotelgebouwen. Gunay woont met haar partner in Amsterdam en heeft twee kinderen.
Hans Vijlbrief (58) krijgt de belangrijke opdracht de problemen van mensen in Groningen door de gaswinning goed aan te pakken. Als beoogd staatssecretaris Mijnbouw zal hij zich gaan inspannen voor de slachtoffers van de aardbevingsschade. Hans is sinds januari 2020 staatssecretaris van Financiën. Daarvoor werkte hij als hoogste ambtenaar bij de Eurogroep in Brussel. Ook was hij onder meer onderdirecteur van het Centraal Planbureau en bijzonder hoogleraar Economische Politiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hans woont met zijn vrouw in Woubrugge. Samen hebben zij een zoon en een dochter.
Gerelateerde nieuwsberichten
26.08.2022
Vele leden van D66 ondertekenden deze week een brief gericht aan D66-leider Sigrid Kaag over de zorgen die zij hebben voor het land.
20.05.2022
De coalitie was al ambitieus, maar wordt na een half jaar regeren nog ambitieuzer. Met de extra afspraken wordt nog meer gedaan voor onze veiligheid, voor mensen met een kleine portemonnee en voor ouderen.
15.02.2022
Annelien Bredenoord, fractievoorzitter van D66, roept de andere Eerste Kamerleden op om “afstand te nemen van het krachtenspel in de Tweede Kamer en vakkennis mee te nemen bij de beoordeling van wetgeving”.
Doe mee met D66
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Doe mee met Rob Jetten
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.