Opnieuw grote coalitie-investeringen: NAVO-norm gehaald, minimumloon al in 2023 omhoog

De coalitie was al ambitieus, maar wordt na een half jaar regeren nog ambitieuzer. Met de extra afspraken wordt nog meer gedaan voor onze veiligheid, voor mensen met een kleine portemonnee, voor ouderen. Nederland haalt in 2024 de NAVO-norm om 2% te investeren in Defensie. Ook wordt het minimumloon een jaar eerder dan afgesproken, per 1 januari 2023, met 2,5% verhoogd van €10,89 per uur naar €11,35 per uur. Met de twee stappen daarna stijgt het minimumloon naar €13,40 in 2025. De AOW stijgt volledig mee met de extra verhoging van het minimumloon.

D66 fractievoorzitter Jan Paternotte: “Het coalitieakkoord is al ambitieus. En we doen er nu een schep bovenop. Het is oorlog aan de rand van Europa. Onze veiligheid is kwetsbaar. Dus maken we Nederland veiliger door extra te investeren in onze Defensie. En de honderdduizenden mensen die het minimumloon verdienen, krijgen er bijna een dertiende maand aan salaris bij. Dat is goed voor de mensen die nu aan het einde van de maand niet weten of ze de boodschappen nog wel kunnen betalen. De staatsfinanciën moeten op orde blijven, dus we vragen grote bedrijven en mensen met grote vermogens een eerlijker deel belasting te betalen.”

Beeld: D66

Beeld: D66

Nederland haalt NAVO-norm

De NAVO-landen hebben in 2014 afgesproken om 2 procent van het bbp te besteden aan Defensie. In het coalitieakkoord is al een grote stap gezet richting de NAVO-norm. Door de extra investeringen gaat Nederland de NAVO-norm in 2024 eindelijk halen. Dit is ook een wens van de Tweede Kamer naar aanleiding van een voorstel van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Jan Paternotte: “De oorlog van Poetin tegen Oekraïne laat zien dat onze vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend is. Velen hadden niet gedacht dat we zo’n bloedige oorlog in Europa ooit nog mee zouden maken. Samen met de NAVO staan we sterk. Daarom moet Nederland haar afspraak nakomen en meer investeren in de vrijheid van ons allemaal.”

Minimumloon sneller omhoog

De verhoging van het minimumloon is in het coalitieakkoord al afgesproken. Maar nu is afgesproken dat de verhoging 1 januari 2023 al ingaat. Het minimumloon gaat van €1756 naar €1830 per maand, een verhoging van ruim 4% procent.

Jan Paternotte: “Bagageafhandelaars op Schiphol, mensen die werken in distributiecentra, horeca-medewerkers en schoonmakers verdienen vaak het minimumloon. Dit zijn de mensen die Nederland draaiende houden. We hebben deze mensen keihard nodig. Zij verdienen een hoger salaris. Dat is broodnodig nu de prijzen zo hard stijgen en veel mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.”

Klimaat- en stikstofdoelen overeind; vervuilende industrie, grote bedrijven & mensen met vermogen betalen meer

De nieuwe investeringen worden betaald door de vennootschapsbelasting te verhogen, belastingontwijking aan te pakken en mensen met vermogen meer te laten bijdragen. Alle ambities in het coalitieakkoord blijven staan, waaronder natuurlijk ook de klimaat- en stikstof doelen. De coalitie vindt dat de vervuilende industrie en de bio-industrie zelf meer moeten gaan bijdragen aan het vergroenen van de economie. Dit betekent dat Klimaatminister Rob Jetten en Natuurminister Van der Wal strengere normen zullen hanteren om hun doelen te behalen. Voor Jetten is dat 60% minder CO2 in 2030, voor Van der Wal is dat 50% minder stikstofuitstoot in 2030.