Vrij om écht leerkracht te zijn

Bekijk de video van Ruby

Hoe vrij zijn we als Ruby niet genoeg aandacht kan besteden aan haar leerlingen? Beeld: Ruby

Hoe vrij zijn we als Ruby te weinig tijd heeft om haar leerlingen zo goed mogelijk te helpen? Als zij niet genoeg collega’s heeft om klassen kleiner te maken? Als zij avonden doorwerkt om na te kijken en lessen voor te bereiden?

“Het lerarentekort is een groot probleem. Het zorgt voor volle klassen, stress bij leraren die het beste onderwijs willen bieden en heel veel overwerk. Nog los van de talenten van kinderen die we zo laten liggen.

We willen het salaris in het onderwijs structureel te verhogen. Het salaris van basisschoolleraren is al met 9,5% gestegen. Daarbij kwam ook een eenmalige bonus van €2000,-. Maar daarmee zijn we er nog niet. De salariskloof tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs moet gedicht. Leraren verdienen een eerlijke beloning.

Maar met alleen een hoger salaris zijn we er niet. Ook het systeem moet anders. Daarom willen wij dat het geld voortaan naar scholen gaat. Zo kunnen leraren en schoolleiders samen bepalen hoe zij het geld uitgeven? Een extra klassenassistent, conciërge of gymdocent kan zo werk overnemen en de werkdruk verlagen.”