Extra steun voor theaters, musea en makers

Cultuur geeft ons leven kleur, juist in deze coronacrisis. Stel je voor dat je thuis zat zonder boeken, muziek, films of je favoriete voorstelling die online te bekijken is. De cultuursector en haar makers zijn door de coronacrisis onevenredig hard getroffen. Musea waren maanden dicht, theaters hielden hun deuren gesloten. Festivals gingen deze zomer niet door. In Nederland kromp de economie door de coronacrisis met 8,5%, de cultuursector verloor maar liefst 37,4%. Niet voor niets kwamen de cultuurmakers in actie. Nu komt de overheid met extra steun voor de cultuursector.

28.08.2020

Vandaag laten we zien dat we niemand in de cultuursector laten vallen. D66 heeft hier de afgelopen maanden hard voor geknokt. Nu krijgen de makers en instellingen terecht nog eens honderden miljoenen euro’s financiële steun. Want ook in de toekomst willen we dat iedereen kan genieten van tentoonstellingen in musea, een band op een festival of een voorstelling van een toneelgroep van eigen bodem.

Ook nu de samenleving langzaam weer open gaat, moeten theaters en musea rekening houden met de 1,5 meter afstand. Ondanks de vele creatieve oplossingen van theaters en musea, die hard werken om iedereen weer te kunnen laten genieten van kunst en cultuur, lopen zij veel inkomsten mis. Met deze miljoenen euro’s zorgen we onder andere voor:

– Steun voor culturele instellingen, kunstenaars en creatieve professionals
– Steun voor private musea zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Panorama Mesdag in Den Haag
– Steun voor filmproducties
– Extra steun voor gemeenten om lokale musea te helpen.

Zo laten we makers vrij hun werk te doen en helpen we hen nu het lastig is.

“‘Heel fijn dat dit tweede steunpakket er eindelijk is. D66 heeft vanaf het begin van de coronacrisis erop gehamerd dat cultuur onmisbaar is. Met dit nodige pakket kunnen cultuurmakers en ook -liefhebbers weer een tijd vooruit. Nu is ook het moment gekomen om scherp te kijken naar wat de komende maanden wél kan.”

Salima Belhaj, Tweede Kamerlid D66