Versnel coronaherstel mkb’ers met meer
financiering

Veel mkb’ers hebben door de coronamaatregelen een zware tijd gehad. Nu willen deze ondernemers weer aan de slag. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken en om weer winst te kunnen maken, heeft D66 Kamerlid Romke de Jong drie voorstellen om de financiering voor mkb’ers te verbeteren: goedkope leningen, toegankelijker subsidies en hulp bij het digitaliseren. Daarmee krijgen de ondernemers weer ruimte om te ondernemen.

D66 wil drempels voor ondernemers wegnemen. Romke de Jong: “Door corona zijn bij veel mkb’ers de reserves opgedroogd. Ze hebben niet altijd het geld om de broodnodige investeringen te doen in een nieuwe machine, een elektrische bestelbus of een nieuwe website zodat je klanten je weten te vinden. Deze bedrijven zijn vaak gewoon gezond. Geef deze ondernemers de ruimte om weer koploper te zijn. Dus maak het voor mkb’ers makkelijker om aan financiering te komen. Dat is ook goed voor Nederland. Want sterke ondernemers zorgen voor een sterke economie.”

“Sterke ondernemers zorgen voor een sterke economie.”

Romke de Jong

Goedkope leningen voor ondernemers

Ondernemers moeten kunnen investeren in hun bedrijf. Nu kunnen alleen banken leningen verstrekken met een staatsgarantie, de zogenaamde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Met de staatsgarantie is het risico en dus de rente die de mkb’er moet betalen lager. Nu alle coronasteunmaatregelen zijn afgelopen, blijken banken te vaak minder bereid om ondernemers een lening te verstrekken. Daarom moeten ook andere investeerders leningen aan mkb’ers kunnen verstrekken met een staatsgarantie.

“De kosten gaan vaak voor de baat uit”, aldus Romke de Jong. “Een goede investering kan het verschil maken tussen een bedrijf dat koploper wordt, of kopje onder gaat. Als een ondernemer geen aantrekkelijke lening bij de banken kan krijgen, dan moet hij dat ergens anders kunnen aanvragen. Daarom moet de Staat ook garant kunnen staan voor leningen die worden verstrekt door andere investeerders dan banken.”

Eén loket voor alle subsidies

Door het vele aantal regelingen, verschillende uitvoerders en diverse termijnen en criteria, is het voor veel ondernemers lastig om een subsidie aan te vragen. Zo zijn er bijvoorbeeld de starterslening, groenfinanciering en extra geld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om het makkelijker te maken om deze subsidies aan te vragen, wil D66 één loket voor alle verschillende regelingen, met meer samenhang in de criteria.

Romke de Jong: “Ondernemers zien door het woud aan regels en subsidieregelingen het bos niet meer. Ondernemers moeten hun tijd kunnen besteden aan het ondernemen. Niet aan het doorploegen van allerlei regeltjes. Of vijf keer dezelfde gegevens invullen om weer voor een andere subsidie in aanmerking te komen. Maak één loket waar mkb’ers terecht kunnen voor het aanvragen van subsidies. Daarmee kunnen we het zoeken van financiering voor ondernemers leuker én makkelijker maken. En tegelijkertijd maken we onze ondernemers sterker.”

Veel ondernemers hebben tijdens de coronacrisis snel moeten digitaliseren. Meer ondernemers dan ooit hebben een website waar bijvoorbeeld bestellingen worden geplaatst. Er zijn verschillende regelingen die ondernemers hierbij helpen. Sommige daarvan lopen af.

D66 wil dat succesvolle regelingen worden verlengd. Romke de Jong: “Restaurants moesten supersnel hun websites op orde krijgen om maaltijden te aan huis leveren. Tijdens corona kon je niet naar de fietsenmaker toe. Dus maakte de fietsenmaker het via de site mogelijk om naar je toe te komen en in je tuin je fiets te repareren. Dat zijn prachtige voorbeelden van hoe ondernemers hun digitale kansen grijpen. Die kans gun ik alle ondernemers, zodat zij klaar zijn voor de toekomst.”