Maak investeren in mkb makkelijker

Ondernemers hebben geld nodig om te investeren in de toekomst en vergroening van hun bedrijf. Traditioneel gezien financieren banken al tientallen jaren onze mkb-ondernemers. Maar banken geven steeds vaker nul op het rekest bij kleinere leningen voor mkb’ers. Deze ondernemers geven aan dat zij moeilijker aan investeringen voor hun bedrijf kunnen komen.

D66 Kamerlid Romke de Jong wil dat ondernemers op een makkelijkere manier in hun bedrijf kunnen investeren: “Als een bank niet wil, wil iemand anders misschien wel investeren in de ondernemers. Dat moeten we zo makkelijk mogelijk maken. Want onze ondernemers moeten kunnen groeien, innoveren en vergroenen. Zodat we ook in de toekomst een sterke economie en banen hebben.”

Ondernemers moeten kunnen innoveren en vergroenen

Het moet inzichtelijker worden voor ondernemers waar zij zoal terecht kunnen voor investeringen. Sommige investeringen kunnen bovendien fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.
 
De Jong vindt dat het belang van sterke ondernemers niet onderschat kan worden. En ondernemers moeten kunnen innoveren en vergroenen: “Mkb’ers willen kunnen investeren in hun bedrijf. Om die nieuwe energiezuinige machine te kopen. Of om hun pand te isoleren. Of om een nieuw product te ontwikkelen. Banken geven steeds vaker niet thuis. Vooral als het gaat om kleine leningen tot 200.000 euro. Daarom moet het makkelijker worden om andere financiers te vinden.”

D66 heeft zes voorstellen om het makkelijker te maken om te investeren in ons mkb:

  • Zorg voor meer ondersteuning bij (online) financieringsaanvragen
  • Financieringstrechter om snel bij goede aanbieder uit te komen
  • Fiscale voordelen voor investeerders in start-ups
  • Makkelijker kleine investeringen doen door particuliere investeerders, familie of bekenden
  • Ruimte voor de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
  • Alle ruimte voor alternatieve financiers