Romke de Jong

Foto: Martijn Beekman – D66 Beeld: Romke de Jong

Romke de Jong is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Gorredijk.

  • 39 jaar
  • Heerenveen
  • Gorredijk

“Duurzaamheid is een kans voor ondernemers.”
– Romke de Jong


Romke is een Fries in hart en nieren. Op een paar studiejaren in Groningen na woont Romke al zijn hele leven in het Friese Gorredijk. In zijn werkkamer – welke hij deelt met landbouwspecialist Tjeerd de Groot – is een hele muur bedekt met de Friese vlag. Ook de Friese taal is er vaak te horen.

Romke is dé ondernemer in de Tweede kamer. Hij bouwde het door zijn opa begonnen familiebedrijf uit tot de succesvolle en duurzame ijsfabriek die het nu is. In de Friese fabriek wordt onder andere biologisch-, fair trade- en veganijs gemaakt. Als derde generatie in het familiebedrijf weet Romke hoe belangrijk het MKB is voor Nederland. Daarom wil hij vanuit de Kamer werken aan de verduurzaming van de economie en een progressieve economie voor de toekomst.

Al vroeg was hij politiek geïnteresseerd, aangewakkerd door zijn vader die D66-raadslid en wethouder in Opsterland was. Iedere keer als zijn vader het niet met hem eens was, moest Romke hem overtuigen. Deze vaardigheden komen hem uitstekend van pas in de politieke arena. Op zijn 18e werd hij lid van de Jonge Democraten en op zijn 25e werd Romke als lijsttrekker gekozen in de Opsterlandse raad. In 2019 werd Romke Fractievoorzitter in de Provinciale Staten in Friesland en dit bleef hij doen tot zijn installatie als lid van de Tweede Kamer in 2021.

D66-Kamerlid Romke de Jong bezoekt ondernemers door het hele land. We gaan op zoek naar verhalen, uitdagingen en kansen als het gaat om duurzaam ondernemen en ondernemers. Van winkels tot grote industrie en van de markt tot lokale overheid. Mogen we bij jou langskomen?

Bekijk de maidenspeech van D66-Kamerlid Romke de Jong.

Romke de Jong tijdens zijn maidenspeech in de Tweede Kamer. - Beeld: Tweede Kamer

Ondernemer en Kamerlid Romke de Jong gaat voor duurzame chocolade

Ondernemer en Kamerlid Romke de Jong heeft een ijsfabriek, maar ging nu op bezoek bij een chocoladefabriek: the Chocolatemakers in Amsterdam. En daar zag hij meteen mogelijkheden voor een samenwerking. Beide bedrijven hebben oog voor duurzaamheid.

Bij the Chocolatemakers geven ze boeren een eerlijke prijs, wordt er niks verspild en zo min mogelijk uitgestoten. Romke kreeg een inkijkje in hun duurzame chocoladeproductie.

Ook jij kunt Romke de Jong uitnodigen bij jouw duurzame bedrijf.

Duurzaam ondernemen. Romke de Jong op bezoek bij een duurzame chocolademaker.

Tweede Kamerlid Romke de Jonge bezoekt een chocoladefabriek. - Beeld: D66