Romke de Jong

Foto: Martijn Beekman – D66 - Beeld: Romke de Jong

Romke de Jong (1984) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Gorredijk.

Het is er bij mij niet met de paplepel ingegoten, maar met de ijsspatel! Mijn ouders hadden een horecabedrijf en een ijsmakerij. Het was hard werken voor ze, zeven dagen per week. Het ijs heeft me nooit meer losgelaten.

Al tijdens mijn middelbare schooltijd nam ik de leiding in het ijsbedrijf en in mijn studietijd werd ik mede-eigenaar. Het ondernemen bleek voor mij een prachtige kans het familiebedrijf uit te breiden als derde generatie ijsmaker. In de twintig jaren die volgden mocht ik het familiebedrijf ombouwen tot een van de duurzaamste ijsfabrieken van Europa. Ik zag de kansen van duurzaam ondernemen. Niet alleen maar besparen door middel van zonnepanelen, isolatie en verlichting, maar vooral een meerwaarde creëren voor klanten. Dit lukt door partners te zoeken die het belang van een duurzame keten onderstrepen en bereid zijn daaraan bij te dragen. Dat ben ik ook in Den Haag van plan.

Als derde generatie in een familiebedrijf weet ik hoe belangrijk het MKB is voor Nederland. Als ondernemer wil ik werken aan een progressieve economie voor de toekomst.In 2010 werd ik raadslid in plattelandsgemeente Opsterland voor bijna acht jaar. In 2019 ben ik verkozen tot fractievoorzitter van de Provinciale Staten van Friesland en vandaag de dag ben ik ontzettend trots op een beetje meer platteland in onze landelijke fractie.

Neem contact op

Economische Zaken
MKB
Coördinator corona steunpakketten 
Toerisme
Innovatie
Ruimtevaart
Plattelandsgebieden
Krimpregio’s

Op bezoek bij ondernemers

D66-Kamerlid Romke de Jong bezoekt ondernemers door het hele land. We gaan op zoek naar verhalen, uitdagingen en kansen als het gaat om duurzaam ondernemen en ondernemers. Van winkels tot grote industrie en van de markt tot lokale overheid. Mogen we bij jou langskomen?

Bekijk onze plannen voor Nederland