Hoe ziet duurzaam ondernemen er in de toekomst uit?

Romke krijgt een inkijkje in duurzame chocoladeproductie bij the Chocolatemakers.

Beeld: D66

In een snel veranderende wereld grijpen ondernemers kansen. Door ondernemers vrij te laten worden we koploper in duurzame innovatie. Ontwikkelen de knappe koppen uit Delft, Enschede of Eindhoven de vervoersmiddelen van de toekomst. En dragen we kleding die duurzaam geproduceerd is.

Kamerlid Romke de Jong neemt je mee op zijn werkbezoek door de twaalf provincies.

We gaan op zoek naar verhalen, uitdagingen en kansen als het gaat om duurzaam ondernemen en ondernemers. Van winkels tot grote industrie en van de markt tot lokale overheid.

Wil jij ons inspireren?
Kunnen wij iets van jou leren? Of wil je ons in de Kamer iets meegeven van jou onderneming of duurzaam initiatief? We komen graag op bezoek!

Op de hoogte blijven van de tour van Romke de Jong langs duurzame bedrijven? Volg Romke op Twitter en Instagram.

Ondernemers
spreekuur

Romke spreekt online af met ondernemers. Iedereen kan inbellen. Ben jij erbij?

Ondernemen en corona:
Dinsdag 14 december
16:30-17:30 uur

Meld je aan via de mail en ontvang de link naar de digitale spreekkamer.

Waar gaan we heen?

27.09.2021

Op uitnodiging van de Achterhoek Ambassadeurs kregen we een mooie inkijk in de samenwerking tussen de drie O’s in de regio: Ondernemers, Overheid en Onderwijs. Dankzij die samenwerking is een koplopersmentaliteit op het gebied van duurzaamheid ontstaan. En dat werpt voor ondernemers zijn vruchten af!

13.09.2021

Op bezoek bij twee groene ondernemingen in de maakindustrie. RPP Kunststoffen bouwt met grootse ambities aan een circulair fabrieks- en kantoorgebouw. Het bedrijf vervult een pioniersrol voor circulair bouwen waar de politiek en andere ondernemingen veel van kunnen leren. RC Panels bestrijdt met een innovatieve insteek tegelijk de woningnood en het klimaatprobleem.

06.09.2021

Bij Space Campus Noordwijk komen ondernemers, onderzoekers, overheden en onderwijsinstellingen samen om te werken aan de toekomst. Nederland loopt voor in het combineren van ruimtevaart met landbouw, infrastructuur en transport. Doel is om hier binnen enkele jaren een volwaardige ruimtevaartcampus te creëren.

28.06.2021

De Gulpener Brouwerij streeft ernaar om het meest duurzame brouwhuis van Europa te worden. Er wordt gebrouwd met water uit eigen bronnen, hop uit eigen tuin en gerst van boeren uit de regio. Ook keken we bij het te bouwen prototype van de Einstein Telescoop en Maastricht Aachen AirPort.

25.06.2021

In het Deltaplan voor het Noorden wordt een ambitieus woningbouwprogramma gekoppeld aan een uitstekende verbinding met het openbaar vervoer. Dat is hoe we Nederland moeten bouwen. We bezochten nieuwe bouwlocaties, duurzame woningbouwer Dijkstra Draisma en Groningen AirPort Eelde.

21.06.2021

Bij de fabriek van Chocolatemakers in Amsterdam hebben ze alle schakels van de keten zelf in handen: cacao wordt direct bij boeren ingekocht voor een eerlijke prijs, om het vervolgens met een zeilschip naar Nederland te laten komen. Daarnaast bezochten we ondernemersschool Fawaka en circulair fietsenmaker Roetz.

14.06.2021

In de Brainport-regio wordt gewerkt aan het vervoer van de toekomst. Denk aan zonne-auto’s met geïntegreerde zonnepanelen. Ze maken de chips van de toekomst bij ASML. En de Helmondse wijk Brandevoort wordt de slimste wijk ter wereld. Daar bouwen ze duurzame alternatieven voor sociale huurwoningen, bedacht door de studenten van de TU/Eindhoven.

31.05.2021

Van ondernemers die de logistiek in de scheepvaart willen verduurzamen tot de groene vakantieparken van de toekomst. Wij gingen op bezoek. Bovendien hebben we gezien hoe Zeeland de groei van start-ups mogelijk maakt.

17.05.2021

We gingen op bezoek bij verschillende winkeliers en horeca ondernemers in het hart van Utrecht waar we spraken over de coronacrisis. De leegstand en de toekomst van het centrum van Utrecht.

Onze plannen voor ondernemers