Maak investeren in mkb aantrekkelijker voor vrienden, familie en fans

Kamerlid Romke De Jong wil een terugkeer van belastingvoordelen voor particulieren die investeren in mkb-ondernemers. Onder andere door de steeds hogere rentes bij banken is het voor veel kleinere ondernemers moeilijk om hun financiering rond te krijgen. Vrienden en familie willen graag bijspringen. Door fiscale voordelen wordt investeren in mkb’ers weer aantrekkelijker. Een soortgelijke maatregel bestond al tussen 1997 en 2011, de zogenaamde ‘Tante Agaathregeling’.

De Jong: “Stel dat de bakker op de hoek de oude gasoven wil vervangen door een gloednieuwe energiezuinige elektrische oven. En misschien wil de bakker dan meteen het dak vol leggen met zonnepanelen. Of deze bakker wil broodjes gaan bezorgen met een nieuwe elektrische bestelbus. Dan heeft deze ondernemer geld nodig. Als de bank een torenhoge rente vraagt, vinden buurtbewoners of familie het misschien interessant om te investeren. Ik wil dat aantrekkelijker en makkelijker maken.”

Romkes plan in één minuut.

Beeld: D66

Win-win-investering

Ondernemers willen investeren in de toekomst van hun bedrijf. Daarvoor hebben zij geld nodig. Zodat zij een nieuw product kunnen ontwikkelen, een energiezuinige machine kunnen kopen of hun oude dieselbestelbus inruilen voor een nieuwe elektrische bestelbus. Helaas is het voor mkb-ondernemers steeds moeilijker om geld te lenen bij banken. Mensen krijgen tegelijkertijd bijna geen rente op hun spaargeld. Onder de oude Tante Agaathregeling konden particulieren een deel van hun investering terugkrijgen via een belastingvoordeel. Dit maakte investeren niet alleen goedkoper, maar verlaagde ook het risico. Ook als het startende bedrijf niet succesvol bleek te zijn, kregen de particulieren alsnog een deel van hun investering terug. D66 wil deze regeling opnieuw introduceren om investeringen in het mkb aan te jagen.

“Het is niet voor niks dat een zelfde soort regeling in België bekend staat als de ‘winwinlening”

Romke de Jong

Mkb zorgt voor sterke economie

Het mkb is de drijvende kracht achter de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Maar om te groeien, innoveren en vergroenen, hebben ondernemers financiering nodig. D66 wil het voor het mkb makkelijker maken om kapitaal te verkrijgen. Daarmee zorgen we ervoor dat ondernemers voorop blijven lopen. Daarmee zorgen we voor onze sterke economie en banen in de toekomst.