Corona & economie

We hebben met ongekende overheidsmaatregelen ingegrepen om werkenden, bedrijven en getroffen sectoren als de cultuur te ondersteunen in deze ongekende crisis. Meer dan 3 miljoen werkenden kregen ondersteuning in hun inkomen en honderdduizenden ondernemers werden geholpen om te overleven en zoveel mogelijk banen te behouden. Hiervoor zijn terecht tientallen miljarden euro’s vrijgemaakt. 

Beeld: Jeroen Mooijman

En nog steeds steunen we veel banen en bedrijven. En dat zal nodig blijven. Ook na afloop van het nu lopende tweede steunpakket zullen bepaalde sectoren en werkenden nog ondersteuning nodig hebben, al is het maar omdat de beperkende regels om het virus te bestrijden hen nog steeds fors beperken. Denk dan bijvoorbeeld aan sectoren als de cultuur, horeca, evenementen en de sport.

De economische gevolgen zullen ondanks al deze steunoperaties heel groot zijn. We doen er alles aan om deze zoveel mogelijk te beperken, maar duidelijk is dat niet iedere baan en ieder bedrijf de crisis zal overleven. Zo eerlijk moeten we zijn. De wereld na corona zal een andere zijn dan voor corona. Als mensen bijvoorbeeld blijvend meer gaan thuiswerken en minder gaan vliegen, dan betekent dat iets voor de hoeveelheid banen in de cateringsector of bij vliegtuigmaatschappijen.

Daartegenover staat dat er nog steeds vacatures zijn in andere sectoren, zoals de zorg en het onderwijs. Omscholing is voor D66 dan ook een belangrijk instrument om mensen aan het werk te houden.