Wouter Koolmees over het derde steunpakket en meer…

Hij is medeverantwoordelijk voor het grootste financiële steunpakket sinds de Tweede Wereldoorlog. Dankzij dit steunpakket betaalde de overheid mee aan de inkomens van 2 miljoen mensen. Zo bleven veel banen behouden. D66-minister Wouter Koolmees spreekt erover in de podcast Betrouwbare Bronnen.

“Ik ben eigenlijk helemaal geen fan van koopkrachtplaatjes.”

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid

In maart gingen de luiken van horecazaken naar beneden. De theaterzalen bleven leeg. Mensen werkten vanaf dat moment aan de keukentafel. De economie kwam plotseling tot stilstand om mensen te beschermen tegen een onbekend virus.

Er moest iets gebeuren om mensen te helpen die anders hun baan zouden verliezen. Om minder bedrijven om te laten vallen. Als tijdelijk vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tuigde Wouter met zijn ministerie en collega’s in het kabinet in enkele weken een systeem op om mensen te helpen tijdens de coronacrisis. Ze wisten vanaf dag een dat ze niet iedereen konden helpen, maar dat de overheid moest ingrijpen om zoveel mogelijk banen te behouden.

Veel bedrijven passen zich aan aan de toekomst. Na de coronacrisis wordt het niet meer hetzelfde. Daarom kijkt Wouter in dit gesprek ook naar de toekomst. Waar liggen de kansen voor onze economie? Wat zijn de banen van morgen? Hoe zorgen we dat we nu blijven investeren voor als het straks weer beter gaat?

In het gesprek gaat Wouter ook in op het historische pensioenakkoord, sorteert hij voor op het D66-verkiezingsprogramma en spreekt hij over het beteugelen van kapitalisme.