Lees voor

Meer steunmaatregelen voor werknemers en bedrijven

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden vragen veel van ondernemers. Veel bedrijven zijn gesloten en maken daardoor nog maar weinig omzet. Ondertussen zitten veel werknemers thuis in onzekerheid of hun werkgever hun salaris kan betalen. Tegelijkertijd zien zelfstandigen en flexwerkers stabiele inkomsten verdwijnen. Daarom is het goed dat de steunmaatregelen voor de economie worden verruimd.

22.01.2021

De overheid blijft meebetalen aan de salarissen van medewerkers van bedrijven met omzetverlies door de coronacrisis. Ook gaat de steun omhoog van 80% naar 85% van het salaris dat de overheid voor haar rekening neemt. 

Mensen die een flink deel van hun inkomen zagen verdwijnen (bijvoorbeeld zelfstandigen en flexwerkers) kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming voor het betalen van vaste lasten. Zo hoeven zij zich minder zorgen te maken om onder andere woonkosten te betalen.

Studenten die studievertraging oplopen bij hun afstuderen en tussen februari en augustus dit jaar hun diploma halen, ontvangen een temoetkoming in studiekosten. Ook als je recht op een studiebeurs of aanvullende beurs afloopt tussen oktober 2020 en augustus 2021 krijg je een tegemoetkoming.

Juist voor startende ondernemers is de coronacrisis extra pittig. Steunmaatregelen waren namelijk gebaseerd op inkomsten van voor maart vorig jaar. Als je als ondernemer gestart bent tijdens de coronacrisis, een goede zomer had en nu de wind tegen krijgt, was er geen steun. Vanaf april verandert dat. Ook deze ondernemers krijgen dan steun voor de vaste lasten, gebaseerd op de omzet in het derde kwartaal van 2020.

Bovendien gaat de tegemoetkoming voor vaste lasten omhoog. In het vorige steunpakket was het maximale bedrag dat de overheid betaalde 70%. Nu de maatregelen langer duren wordt dit verhoogd naar 80% of meer. Ook gaat de vergoeding voor ongebruikte voorraden omhoog.

Ook krijgen ondernemers de ruimte om het betalen van belasting uit te stellen.

Voor D66 is ook de nieuwe steun voor de evenementensector belangrijk. Wij willen voorkomen dat bedrijven grote risico’s lopen als zij nu festivals en sportevenementen organiseren voor in de zomer. We hopen dat we dan weer op een veilige manier naar een festival kunnen. Om ondernemers aan te moedigen alvast te beginnen komt er een garantiefonds. Kan een festival door coronamaatregelen toch niet doorgaan, dan betaalt de overheid de kosten.

Beeld: Enkele maatregelen uit het januari-steunpakket.