Integriteit en verantwoord gedrag
Iedereen moet altijd veilig zichzelf kunnen zijn. Iedere dag werken we aan dat ideaal in de politieke arena. Maar ook in onze partij moet iedereen veilig zichzelf kunnen zijn. Daarom hechten we veel waarde aan integriteit.
Onze leden, volksvertegenwoordigers en bestuurders moeten zich welkom voelen. Ook en juist om in een veilige omgeving te praten over wat er (nog) niet goed gaat. Als D66-lid kun je altijd terecht bij een van onze vertrouwenspersonen. Met vragen, zorgen en klachten. Ook als je twijfelt of je ergens melding van moet doen. Je bent altijd welkom. Onze vertrouwenspersonen staan voor je klaar.
Binnen onze vereniging moeten onze leden, volksvertegenwoordigers en bestuurders in een veilige omgeving en open sfeer actief kunnen zijn. Daarom stelt het Landelijk Bestuur naar aanleiding van een anonieme melding over intimidatie een onderzoek in.
We vinden het van belang dat alle betrokkenen gehoord worden en dat er duidelijkheid komt over wat er precies is voorgevallen. Dit is een onafhankelijk extern onderzoek en het wordt uitgevoerd door BING, bureau integriteit.
Het onderzoek richt zich op de melding maar we vragen het bureau ook de meldingsstructuur onder de loep te nemen en zonodig aanbevelingen te doen.
Mochten er andere mensen zijn binnen onze partij die zich onveilig voelen of hebben gevoeld, dan roepen wij hen op om zich te melden. Dit kon tot en met 27 januari 2021 direct bij BING, en ook na die datum via de vertrouwenspersonen van de partij.
Het onderzoek is afgerond. De resultaten daarvan zijn gedeeld via een bericht naar de leden en vind je hier op de website.
Er is een netwerk van vertrouwenspersonen binnen onze vereniging. Heb je als lid, verenigingsbestuurder of politicus vragen, bijvoorbeeld op het gebied van ongewenste omgangsvormen of mogelijke integriteitsissues en je wilt hier met iemand over van gedachten wisselen, dan zijn de vertrouwenspersonen beschikbaar. Zij doen dit op vertrouwelijke wijze en hebben geheimhoudingsplicht. Ze kunnen de betreffende persoon adviseren. Iedere regio heeft zijn eigen vertrouwenspersoon.
Weet je niet wie jouw vertrouwenspersoon is of heeft u andere vragen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met Johanna Räkers ([email protected]). Zij is vertrouwenspersoon in Amsterdam en tevens coördinator van alle vertrouwenspersonen binnen D66. Zij kan u in contact brengen met de juiste vertrouwenspersoon.
Het landelijk netwerk van vertrouwenspersonen breiden we de komende tijd uit met een externe vertrouwenspersoon, zodat leden een extra mogelijkheid hebben om zich te melden. Daarnaast komt er een vast onderzoeksteam waar vertrouwenspersonen meldingen kunnen toetsen en eventueel verder laten onderzoeken. Ook kunnen leden zich desgewenst direct bij het onderzoeksteam melden.
Leden van D66 die kennis hebben van vermoedelijke misstanden die de integriteit van D66-politici raakt, kunnen zich (vertrouwelijk) wenden tot de voorzitter van het landelijk bestuur ([email protected]).
Afhankelijk van het vraagstuk kan een tijdelijke onderzoekscommissie worden samengesteld die nader onderzoek doet. Afhankelijk van de beschikbare feiten en omstandigheden kan de commissie het landelijk bestuur adviseren om over te gaan tot mogelijke vervolgstappen; zoals een waarschuwing, een berisping of opzegging van het lidmaatschap.
Ook is er de landelijke werkgroep integriteit. Zij adviseert het landelijk bestuur over het thema integriteit en goed openbaar bestuur. Zij ontwikkelen handreikingen, geven trainingen en ondersteunen de vertrouwenspersonen door periodieke intervisie bijeenkomsten voor hen te organiseren. Deze werkgroep valt onder de Bestuurdersvereniging.
Binnen D66 heeft de voorzitter van het landelijk bestuur de portefeuille integriteit. Er is een continue dialoog over dilemma’s die je tegen kunt komen, zowel in de politiek als binnen onze vereniging. Dit krijgt vorm op bijvoorbeeld de kaderdag voor afdelings- en regiobesturen. Belangrijk uitgangspunt is dat we elkaar aanspreken en zaken bespreekbaar maken.
Uiteraard sluiten we onze ogen niet voor eventuele misstanden of dat het soms moeilijk kan zijn iets aan te kaarten. Daarom is er een netwerk van (oud-)politiek bestuurders van D66 die de partijvoorzitter bijstaat in dilemma’s en vraagstukken rondom integriteit.
De afgelopen jaren is er in de vereniging op verschillende manieren aandacht gegeven aan verantwoord gedrag en met name integriteit. De partijvoorzitter en de bestuurdersvereniging brengen op vele bijeenkomsten met onze politici dit onderwerp onder de aandacht. Het thema integriteit is vast onderdeel van de gesprekken die in het kader van o.a. lijstadviescommissies, en met wethouders/gedeputeerden worden gevoerd. Verantwoord gedrag is ook een vast onderdeel in het opleidingstraject voor de kandidaat-Kamerleden, zittende en nieuwe gemeenteraadsleden.
Om het belang dat we hechten aan verantwoord gedrag binnen onze vereniging te onderstrepen is onlangs Winnie Sorgdrager, jurist, oud-minister en Minister van Staat
gevraagd om een Team Verantwoord Gedrag op te zetten. Dit team gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het Landelijk Bestuur én binnen de vereniging over verantwoord gedrag. Het Team Verantwoord Gedrag zal ook een rol vervullen in het uitwerken en implementeren van de aanbevelingen van onderzoeksbureau BING (zie blok hierover over ‘extern onderzoek’). Voor de samenstelling van het Team Verantwoord Gedrag is een profiel vastgesteld.
D66 hecht veel waarde aan goed en betrouwbaar openbaar bestuur. Dit omvat integer handelen door onze politiek bestuurders en vertegenwoordigers. Ook ondermijning en vooral het tegengaan daarvan, is een belangrijk thema. Onze (politiek) vertegenwoordigers en bestuurders moeten op onafhankelijke en veilige wijze hun politieke ambt kunnen uitvoeren, zonder daarin bedreigd of onder druk gezet te worden.
Om die reden is D66 sinds april 2018 lid van het Netwerk Weerbaar Bestuur, dat door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is opgezet. Hier zijn meerdere politieke partijen in vertegenwoordigd.
D66 levert actief haar bijdrage aan dit netwerk en benut de ontwikkelde instrumenten ook binnen haar eigen vereniging. Zo wordt de Handreiking Integriteitstoetsing, ontwikkeld door het ministerie van BZK, standaard beschikbaar gesteld aan onze lokale, regionale en landelijke lijstadviescommissies. Ook denken we mee over een goede screening van politiek bestuurders. We leveren ervaren mensen voor het ondersteuningsteam, dat in actie komt als een politicus of bestuurder bedreigd wordt.
Meedoen met D66
Het is tijd voor nieuw leiderschap. Voor een Nederland waar iedereen vrij is, maar we niemand laten vallen. Zet de eerste stap en schrijf je in!
-
Ontvang updates van Sigrid Kaag
-
Denk en praat mee met D66
-
Eenvoudig upgraden naar lidmaatschap
Steun de campagne
