Bindend studieadvies op hbo en universiteit afschaffen

Mooi nieuws voor studenten! Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het afschaffen van het bindend studieadvies (bsa). Door het bsa af te schaffen neemt de hoge druk op studenten wat af.

Studeren is meer dan alleen heel hard leren, hoorcolleges volgen en tentamens maken. Juist in je studietijd moet je vrij zijn om er iets naast te doen en jezelf te ontwikkelen. 

Door het bindend studieadvies af te schaffen neemt de druk op studenten wat af. Zo ontstaat er ruimte om in het eerste jaar al een commissie te doen, je voor te bereiden op een bestuursjaar of een goed idee om te zetten in je eigen bedrijf. 

Ook krijgen studenten hierdoor meer ruimte. Als het bijvoorbeeld even tegenzit kun je straks zonder problemen een tentamen of een vak niet halen.

D66-minister Ingrid van Engelshoven wil al langer het bsa aanpassen. Volgens haar gaat het te veel uit van het rendementsdenken in het onderwijs. In dat denken mogen alleen studenten die altijd alle punten halen door met de studie.

De minister is blij met dit voorstel van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. D66 stemde voor deze motie. De minister gaat de motie nu uitvoeren en in gesprek met hogescholen en universiteiten om het bsa eindelijk af te schaffen. 

18.01.2021

Ook universiteiten passen nu het BSA aan. D66 deed deze oproep samen met GroenLinks. Hogescholen schaften eerder al het BSA af. Voor studenten is dat een fijne meevaller in tijden van corona. Hoeveel het verlaagd wordt, bepalen universiteiten zelf.

08.12.2020

Geen of op zijn minst een verlaagd BSA dit jaar! Dat is goed nieuws. Want studenten ervaren veel stress in deze moeilijke tijd. Jongeren lopen soms vertraging op omdat ze geen stage kunnen lopen. Hogescholen hebben het BSA al afgeschaft. Dankzij een voorstel van D66 moeten universiteiten en mbo-instellingen nu ook het BSA afschaffen of ten minste verlagen.