Einde aan het leenstelsel-tijdperk

D66 vindt dat iedereen die wil studeren moet kunnen studeren. Daarom is het goed nieuws dat er een nieuwe studiebeurs voor studenten komt vanaf 2023. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) presenteerde vandaag de verschillende voorstellen. Één ding is al zeker: Er komt een einde aan het leenstelsel-tijdperk.

Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan, woordvoerder hoger onderwijs: “Ontzettend goed nieuws dat er een einde komt aan het leenstelsel. Iedereen die wil studeren moet de kans krijgen om te kunnen studeren. Daarom is het belangrijk dat we de drempels verlagen en de basisbeurs introduceren. Met de nieuwe studiebeurs investeert het kabinet direct in studenten en hun toekomst — en daarmee die van de samenleving. Ik ben blij dat dit kabinet de grootste onderwijsinvestering ooit doet en zo ook het studerende leven van jongeren beter wil maken.”

Alle studenten gaan met de nieuwe studiebeurs erop vooruit, ook studenten met ouders die een laag of middeninkomen hebben. Zij krijgen naast een aanvullende beurs nu ook de basisbeurs.

Studenten zijn de leraren, zorgmedewerkers en wetenschappers van morgen. Met de nieuwe studiebeurs kiest het kabinet voor het investeren in goed en toegankelijk onderwijs en het helpen van studenten die dat nodig hebben. Zo werken we aan een Nederland waarin we iedereen vrijlaten maar niemand laten vallen.