Jeanet van der Laan

Jeanet in 66 seconden

Foto: Martijn Beekman – D66 - Beeld: Jeanet van der Laan

Jeanet van der Laan is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66.

  • 41 jaar
  • Lisse
  • Lisse

Op mijn vijftiende mocht ik niet mee promoveren toen mijn voetbalteam – allemaal jongens – kampioen werd. ‘Meisjes hebben geen perspectief’, zei de KNVB. Dat accepteerde ik niet en ik maakte bezwaar. De KNVB draaide gelukkig bij. Ik leerde: als je iets echt wilt, moet je het duel aangaan. Het ontstak in mij een geweldig vuur om gelijkwaardigheid na te streven.
 
Ik ben geboren in Lisse. In een oud boerderijtje op het landgoed van de Keukenhof. Mijn ouders waren hardwerkende, nuchtere dahliakwekers. We waren een echt sportgezin. ‘Als je wilt winnen, moet je ervoor werken’, was het motto thuis. Die houding zat er al vroeg in. Met de Oranje Leeuwinnen speelde ik 29 interlands. Jarenlang maakte ik deel uit van een groep die als minderwaardig werd gezien. Tegenwoordig is vrouwenvoetbal gelukkig geen ondergeschoven kindje meer. Daar ben ik trots op. Met diezelfde drive ben ik de politiek ingegaan. Ik vind dat iedereen gelijke kansen verdient: elke Nederlander telt mee.
 
In meerdere opzichten ben ik een ‘stapelaar’. Bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs: ik vond mijn weg via de mavo naar de universiteit. Maar ook op maatschappelijk vlak – zo was ik docent Nederlands op een middelbare school, gemeenteraadslid in Lisse en daarna wethouder. En na mijn topsporttijd werd ik voorzitter van de D66-afdeling Sport & Bewegen. Er is geen rechte weg naar het succes. Zolang er maar mogelijkheden zijn.

In ons land moet iedereen zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Als Tweede Kamerlid zet ik mij in voor sport, preventie, emancipatie en langdurige zorg. Ik wil zoveel mogelijk mensen in Nederland in beweging krijgen. Jong, oud, ongeacht waar je woont of wat je verdient. Sport is voor iedereen. En samen met gezonde voeding is bewegen belangrijk in het voorkomen van kwalen. Dat blijf ik benadrukken.
 
In deze periode wil ik veel mensen spreken over de onderwerpen die mij aan het hart gaan. Het liefst in het land, tijdens werkbezoeken of andere bijeenkomsten. Of digitaal, zolang de coronamaatregelen gelden. Stuur mij gerust een e-mail. Ik ben benieuwd naar alle ideeën.

De eerste keer dat Jeanet van der Laan sprak in de Tweede Kamer ging dat over de misstanden in de turnsport.

Jeanet van der Laan gaf haar maidenspeech tijdens het debat over misstanden in de turnsport. - Beeld: Tweede Kamer