Jeanet van der Laan

Jeanet in 66 seconden

Jeanet van der Laan – Tweede Kamerlid voor D66

Jeanet van der Laan (1980) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. 

Over Jeanet

Op mijn vijftiende mocht ik niet mee promoveren toen mijn voetbalteam – allemaal jongens – kampioen werd. ‘Meisjes hebben geen perspectief’, zei de KNVB. Dat accepteerde ik niet en ik maakte bezwaar. De KNVB draaide gelukkig bij. Ik leerde: als je iets echt wilt, moet je het duel aangaan. Het ontstak in mij een geweldig vuur om gelijkwaardigheid na te streven.
 
Ik ben geboren in Lisse. In een oud boerderijtje op het landgoed van de Keukenhof. Mijn ouders waren hardwerkende, nuchtere dahliakwekers. We waren een echt sportgezin. ‘Als je wilt winnen, moet je ervoor werken’, was het motto thuis. Die houding zat er al vroeg in. Met de Oranje Leeuwinnen speelde ik 29 interlands. Jarenlang maakte ik deel uit van een groep dat als minderwaardig werd gezien. Tegenwoordig is vrouwenvoetbal gelukkig geen ondergeschoven kindje meer. Daar ben ik trots op. Met diezelfde drive ben ik de politiek ingegaan. Ik vind dat iedereen gelijke kansen verdient: elke Nederlander telt mee.
 
In meerdere opzichten ben ik een ‘stapelaar’. Bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs: ik vond mijn weg via de mavo naar de universiteit. Maar ook op maatschappelijk vlak – zo was ik docent Nederlands op een middelbare school, gemeenteraadslid in Lisse en daarna wethouder. En na mijn topsporttijd werd ik voorzitter van de D66-afdeling Sport & Bewegen. Er is geen rechte weg naar het succes. Zolang er maar mogelijkheden zijn.

In Nederland heeft iedereen het recht om zichtbaar zichzelf te zijn. Daarom zet ik mij als Tweede Kamerlid in voor sport, preventie, emancipatie en kinderopvang. Ik wil zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. Sport is voor iedereen. Samen met gezonde voeding is het bovendien belangrijk in het voorkomen van kwalen. En om achterstanden te voorkomen is het belangrijk dat kinderen zich van jongs af aan spelend kunnen ontwikkelen.
 
In deze periode wil ik veel mensen spreken over de onderwerpen die mij aan het hart gaan. Het liefst in het land, tijdens werkbezoeken of andere bijeenkomsten. Of digitaal, zolang de coronamaatregelen gelden. Stuur mij gerust een e-mail. Ik ben benieuwd naar alle ideeën.

Neem contact op

  1. Stuur Jeanet een e-mail
  2. Volg Jeanet op Twitter
  3. Volg Jeanet op Instagram

Langdurige Zorg
Emancipatie
Sport
Preventie

Bekijk onze plannen voor Nederland