Jeanet van der Laan

Jeanet in 66 seconden

Foto: Martijn Beekman – D66 Beeld: Jeanet van der Laan

Jeanet van der Laan was van maart 2021 tot december 2023 lid van de Tweede Kamer voor D66.

  • 43 jaar
  • Lisse
  • Lisse

Deze ex-Oranje Leeuwin is geboren en getogen tussen de bollenvelden in Lisse en komt echt uit een sportfamilie. Als je wilt winnen, moet je ervoor werken’, was het motto thuis. Op haar vijftiende mocht Jeanet niet mee promoveren naar het hoogste jeugdniveau toen haar voetbalteam – allemaal jongens – kampioen werd. Dat accepteerde Jeanet niet en ze maakte bezwaar. Ze liet zich niet vertellen door een paar mannen in pak dat zij niet mee mocht voetballen met haar team. De KNVB draaide bij en het politieke bloed begon bij Jeanet te stromen.

Tijdens haar carrière bij de Oranje Leeuwinnen speelde Jeanet 29 interlands. Na haar carrière als voetbalster, is Jeanet het onderwijs ingegaan. Na een aantal jaar te hebben gewerkt als docent Nederlands, werd ze gemeenteraadslid in Lisse en daarna wethouder.

Als Kamerlid zette Jeanet zich in voor sport, preventie, emancipatie en hoger onderwijs. Ze heeft zich ingezet voor studentenwelzijn en om Nederland meer in beweging te krijgen. Jong, oud, ongeacht waar je woont of wat je verdient. Sport is er voor iedereen.

“Er is geen rechte weg naar het succes. Zolang er maar mogelijkheden zijn.”
– Jeanet van der Laan

De eerste keer dat Jeanet van der Laan sprak in de Tweede Kamer ging dat over de misstanden in de turnsport.

Jeanet van der Laan gaf haar maidenspeech tijdens het debat over misstanden in de turnsport. - Beeld: Tweede Kamer