Kandideren als lijsttrekker Tweede Kamerverkiezingen

Je wilt je gaan kandideren als lijsttrekker. Op deze pagina lees je hoe dat werkt.

Het kandidaatstellingsformulier is opgebouwd uit een aantal delen: formele vragen die voortvloeien uit het Huishoudelijk Reglement, integriteitsvragen en vragen met betrekking tot het ‘Profiel lijsttrekker Tweede Kamerverkiezingen 2023‘.
 
De antwoorden van de vragen van het eerste deel zijn van belang voor de acceptatie van de kandidatenstelling door de Landelijke Verkiezingscommissie (LVC), welke verplichting voortvloeit uit het Huishoudelijk Reglement. De andere vragen hebben tot doel om een beter beeld van jou als kandidaat te krijgen. Deze informatie wordt uitsluitend en vertrouwelijk gedeeld met de adviescommissie en gebruikt bij het voorbereiden van de gesprekken en het opstellen van het advies aan de leden. 
 
Het invullen van het formulier kost tijd. We adviseren je om op tijd te beginnen. Het is mogelijk om tussendoor te stoppen en het formulier later verder in te vullen. Sla het formulier dan tussentijds op. Je kan de kandidaatstelling vervolgens ‘hervatten’ als je het formulier verder wilt invullen.

Tot slot

Let op dat je je kandideert voor de juiste functie. Er lopen op dit moment twee kandidaatstellingen tegelijkertijd voor de functie ‘Lijsttrekker’. Als je je wilt kandideren voor ‘Lijsttrekker Tweede Kamer’, zorg dan dat je op ‘Kandideren’ of ‘Ondersteuningsverklaringen verzamelen’ klikt bij de stemming ‘Lijsttrekker Tweede Kamerverkiezingen 2023’.