Tegemoetkoming reiskosten niet gebonden aan de auto

01.01.2020

Door inzet van D66 is een leasefiets vanaf januari 2020 net zo fiscaal aantrekkelijk als een leaseauto. Een werknemer die een fiets van bijvoorbeeld 3.000 euro leaset, hoeft slechts 210 euro bij zijn belastbaar inkomen op te tellen. Daarmee kost de leasefiets netto slechts 7 euro per maand, dat zijn lagere kosten dan een Netflixabonnement.

De tegemoetkoming in reiskosten die werknemers krijgen is nu vaak gekoppeld aan óf de auto óf het OV. D66 wil een tegemoetkoming die los staat van de manier waarop je reist, zodat je de ene dag de fiets kunt pakken en geld overhoudt, je wanneer het regent de auto pakt en als je wilt werken de trein neemt. 

De fiets wordt veel gebruikt in het woon-werkverkeer. Ook hebben veel werkgevers een fietsregeling, waardoor de aankoop van de fiets aantrekkelijker is. Maar een samenhangende fiscale behandeling van vervoer in het woon-werkverkeer ontbreekt. D66 kiest voor mobiliteitsbudgetten. Zo kiezen werknemers iedere dag zelf tussen de auto, de fiets of de trein. Of kunnen ze gewoon een dagje thuis werken.