Gedwongen huwelijken

D66 wil dat het gedwongen huwelijk strafbaar wordt en is fel tegenstander van uithuwelijken. Voor D66 is trouwen onder dwang, “huwelijksdwang”, onacceptabel, zeker als het om kindbruiden gaat. Helaas is de problematiek rondom kindbruiden, ook in Nederland, nog steeds groot en D66 vindt dat deze jongeren zo snel mogelijk geholpen moeten worden. In sommige gemeenschappen worden vrouwen onder druk gezet om niet te scheiden: zij blijven daarmee onder dwang getrouwd. 

Vrouwen die voor de Nederlandse wet de scheiding doorzetten, kunnen gevolgen ondervinden omdat de ex-man en diens familie de scheiding niet accepteren; de vrouwen zijn in het huwelijk gevangen. Vaak speelt mee dat het wettelijke of religieuze huwelijk in het land van herkomst niet is ontbonden. De man kan de scheiding in het land van herkomst hebben tegengehouden (en kan dit, omdat er geen gelijkwaardigheid tussen man en vrouw bestaat).

Het huwelijk is alleen voor de Nederlandse wet ontbonden en daarom niet volwaardig. We spreken over ‘huwelijksdwang’ als vrouwen onder dwang getrouwd blijven en over ‘huwelijkse gevangenschap’ als vrouwen enkel voor de Nederlandse wet zijn gescheiden. D66 wil zich inzetten om huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap tegen te gaan en dat vrouwen die dit ondervinden, geholpen worden.