Bevorderen schoon vervoer

2019

Elektrische auto’s worden met het Klimaatakkoord betaalbaar. In 2030 wordt het de standaard om een elektrische auto te kopen, in plaats van een vervuilende auto die uitlaatgassen uitstoot. Er is een subsidieregeling voor consumenten die een middenklasse elektrische auto kopen, nieuw of tweedehands. personenauto rijden, nieuw of gebruikt. Zij krijgen 2000 tot 4000 euro voor auto’s tot 50.000 euro.

Wij willen dat er vanaf 2025 (in de hele EU) alleen nog emissieloze voertuigen bijkomen. De markt moet betaalbare auto’s ontwikkelen, maar de overheid moet ervoor zorgen dat de randvoorwaarden voor snelle groei van elektrisch en ander schoon verkeer aanwezig zijn, bijvoorbeeld door het snel uitbreiden van laadpalen en snellaadpunten. De (lokale) overheid neemt daarin actief de leiding en met provincies werkt het rijk aan oplossingen langs snelwegen. Daarbij zorgt de overheid ervoor dat bij alle overheidsgebouwen voldoende laadpalen zijn geplaatst.

Al het OV rijdt op groene stroom of waterstof en bussen zijn in 2020 emissievrij door dit als voorwaarde in aanbesteding op te nemen. We nemen afscheid van dieseltreinen. Experimenten met duurzame bezorgdiensten voor internetbestellingen bevorderen we – nu al zorgen we dat deze groeiende sector duurzaam wordt.