Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Visserijsector

De afgelopen 10 jaar hebben de ministers visquota vastgesteld die gemiddeld 40 procent hoger liggen dan wat wetenschappelijk wordt aanbevolen. Ook is de totale visvangst in dezelfde periode met een kwart gedaald, zijn de gevangen vissen steeds kleiner geworden en heeft 30 procent van de vissers zijn baan verloren. D66 ziet met lede ogen aan dat de zeeën en oceanen in hoog tempo hun natuurlijke rijkdom verliezen door overbevissing en niet-duurzame visserijmethodes. Dit is dramatisch voor de natuur, maar ook voor vissers.

Duurzaam Europees visserijbeleid

D66 wil een duurzame visserijsector waarbij de quota zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis over de hoeveelheid vis die kan worden gevangen. Soorten mogen niet worden bedreigd en de vis wordt gevangen met duurzame vismethoden. Dit vereist een duurzamer Europees visserijbeleid, met meer lange termijn beheer en meer co-management door overheid, vissers, NGO’s en wetenschappers. D66 wil dezelfde doelen en principes hanteren voor afspraken over visserij buiten Europese wateren.

Innovatie

De Nederlandse visserijsector loopt al jaren voorop als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Dat wordt nu ook eindelijk op Europees niveau erkend. De enorme hoeveelheid subsidie die tot nu toe ging naar vissers die steeds grotere boten kochten, kan nu eindelijk gaan naar innovatieve en duurzame techniek, zoals de Nederlandse pulskorvisserij. Dat is een natuurvriendelijkere techniek om vis te vangen waarbij de bodem niet wordt omgewoeld.

Laatst gewijzigd op 12 april 2016

Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48