Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Kolencentrales sluiten

Kolencentrales zijn met afstand de vervuilendste  energiebron. In Nederland stoten ze miljoenen tonnen aan CO2-uit. Daarnaast blazen ze ook nog eens grote hoeveelheden fijnstof, stikstof en kwik de lucht in. Als Nederland zelf ook serieus wil bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering  en de eigen CO2-uitstoot op grote schaal wil terugdringen, dan moeten we stoppen met het opwekken van energie met kolencentrales. Het uitfaseren van kolencentrales is één van efficiëntste en goedkoopste manieren om onze CO2-uitstoot flink terug te dringen.

Daarom wil D66 dat er geen nieuwe kolencentrales bijkomen en  dat alle kolencentrales in Nederland zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2025, op verantwoorde wijze gesloten worden – beginnend bij de meest vervuilende. Natuurlijk moet daarbij rekening worden gehouden met juridische en financiële effecten en moeten mogelijke weglekeffecten van CO2 naar het buitenland worden tegengegaan. In Europa wordt nu al gewerkt aan een voorstel om emissierechten automatisch uit de markt te halen wanneer een kolencentrale dicht gaat, zodat er geen sprake kan zijn van het verplaatsen van CO2 naar het buitenland. Het voorstel van D66 om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, is in november 2015 aangenomen in de Tweede Kamer.

Laatst gewijzigd op 28 februari 2017

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48