Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Europese defensiesamenwerking

D66 is voor meer Europese Defensie samenwerking. Vooral op het gebied van materieel aanschaffen en onderhouden en het opleiden en trainen van personeel. Teveel nog probeert iedere lidstaat nu zijn krijgsmacht vorm te geven als een Zwitsers zakmes: alles moet erop zitten. Dat is niet alleen onbetaalbaar maar vooral ook inefficiënt. Neem bijvoorbeeld de inkoop van materieel: binnen Europa worden nu 29 verschillende typen schepen, 16 verschillende typen vliegtuigen en 19 verschillende typen tanks gebruikt. Met gezamenlijke inkoop is een besparing op Europees niveau mogelijk van 25 tot 100 miljard per jaar.

Europese Krijgsmacht

Op de lange termijn streeft D66 naar een Europese krijgsmacht. Met een duidelijke taakspecialisatie voor iedere lidstaat.  In de afgelopen jaren is Nederland koploper geworden op het gebied van defensiesamenwerking in Benelux-verband, met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Die voortrekkerspositie moeten we gebruiken om andere lidstaten aan te sporen ons voorbeeld te volgen. D66 is dan ook overtuigd van een verdere voorzetting van Europese defensiesamenwerking.

Laatst gewijzigd op 18 december 2017