Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Europa moet democratischer

D66 wil dat Europa wordt geregeerd door mensen zelf, niet door banken, financiële markten of naamloze bureaucratieën. Wij willen daarom een volwaardige, meer democratische, transparante politieke unie met krachtige bevoegdheden voor grensoverschrijdende problemen.

Europees Parlement

D66 kiest voor parlementaire controle op het niveau waar de bevoegdheden worden uitgeoefend: nationaal bij nationale bevoegdheden en Europees bij zaken die we Europees regelen. Dit betekent dat D66 vindt dat het Europees Parlement (EP) op de Europese beleidsterreinen volledig wetgevings- en controlebevoegd moet zijn; zij moeten zelf wetsvoorstellen kunnen indienen en parlementaire enquêtes kunnen uitvoeren.

Gekozen voorzitter Europese Commissie

D66 wil een gekozen voorzitter van de Europese Commissie, voorgedragen en gekozen door het Europees Parlement op basis van coalitievorming, als afspiegeling van de verkiezingen. Ook willen wij een kleinere commissie met commissarissen die gekozen worden vanwege hun capaciteit, niet vanwege hun nationaliteit. Het Parlement moet de mogelijkheid krijgen  individuele commissarissen weg te sturen als ze niet meer op voldoende vertrouwen en steun kunnen rekenen, net zoals we dat in Nederland met individuele bewindspersonen kunnen doen.

Straatsburg afschaffen

Het maandelijkse, geldverslindende verhuiscircus naar Straatsburg is ons een doorn in het oog. Als het aan D66 ligt, vergadert het Europees Parlement voortaan alleen in Brussel en wordt Straatsburg als vergaderplaats afgeschaft.

Laatst gewijzigd op 7 juni 2019

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48