Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

Energiebesparing

De schoonste en goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. D66 zet daarom hard in op meer energiebesparing. Hier is nog een wereld te winnen door de toepassing van betere isolatie en efficiëntere technieken.

Energiebesparing bij huizen

Veel huizen zijn slecht geïsoleerd waardoor je hard moet stoken om het huis warm te krijgen. Dat is zonde voor de portemonnee en zonde voor het klimaat. D66 wil daarom op grote schaal huizen verduurzamen. Daarmee krijgen mensen een comfortabel huis en een lagere energierekening. Het is ook nog eens goed voor de banen die het oplevert in de bouw.Nieuwe huizen worden alleen nog maar energieneutraal gebouwd. We willen dat mensen met een bestaande koopwoning de mogelijkheid krijgen aangeboden om het huis te laten isoleren. De lening wordt door investeerders voorgefinancierd en over langere tijd terugbetaald, via bijvoorbeeld het netwerktarief. In het aangeboden besparingsplan krijgen eigenaren gegarandeerde lagere maandlasten. Bovendien worden de huiseigenaren ontzorgd, omdat ze niet zelf hoeven te zoeken in het woud aan regelingen en subsidies..
Voor huurders willen we dat woningcorporaties en grote particuliere verhuurders verplicht worden om hun woningvoorraad te verduurzamen. Zo krijgen huurders een comfortabeler huis en een lagere energierekening. Bij kleinschalige particuliere huur moeten huurders een laagdrempelige manier krijgen om een  energiebesparingsvoorstel  aan de verhuurder te doen.

Energiebesparing bij bedrijven

Ook bedrijven gaan aan de slag met energiebesparing. In de wet staat al de regel dat alle energiebesparingsmaatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen, door bedrijven ook echt genomen moeten worden. Maar bedrijven weten vaak niet wat ze precies kunnen en moeten doen om zich daaraan te houden. Daarom wil D66 betere begeleiding en handhaving in de praktijk.

Ook willen we deze regel  uitbreiden naar grote energie-intensieve bedrijven. Deze bedrijven zijn tot nu toe vrijgesteld van de verplichting, maar juist ook bij deze bedrijven kan energiebesparing helpen bij een  betere bedrijfsvoering, minder energiegebruik en grote kostenbesparingen. Bovendien levert ook bij deze industrie energiebesparing en dus geld op.

Laatst gewijzigd op 28 februari 2017

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48