D66 wil dat nertsenbedrijven stoppen

Het aantal coronabesmettingen op nertsenbedrijven stijgt explosief: de teller staat inmiddels op 41. D66 wil een stoppersregeling voor nertsenhouderijen. De nertsenhouderijen vormen een gevaar voor de volksgezondheid en vanaf 2024 is het fokken van nertsen sowieso verboden. De partij ziet geen reden om nertsenhouders bovenop hun ruimingsvergoeding een bonusvergoeding mee te geven, zoals CDA en GroenLinks bepleiten.

11.11.2020

Wat hebben we aan een vaccin als er een gemuteerd coronavirus uit een nertsenfokkerij komt? Dankzij een voorstel van Kamerlid Tjeerd de Groot moet voor het einde van 2020 het houden van nertsen definitief stoppen. In Denemarken is een nieuwe versie van het coronavirus ontdekt in nertsenfokkerijen. Dit kan ervoor zorgen dat een coronavaccin minder goed werkt. Daarom moeten nertsenhouderijen snel stoppen.

28.08.2020

Vanwege corona én voor het dierenwelzijn is het goed dat nertsenhouders nu moeten stoppen. Al sinds 1999 de inzet van D66 dat het houden van dieren voor bont moet eindigen.

Het ‘vachtgeld’ van 180 miljoen voor stoppende bedrijven, dat er dankzij GroenLinks komt, had voor D66 niet gehoeven.

“Talloze ondernemers zijn getroffen door Corona en hebben het lastig. Gelijke monniken, gelijke kappen!”

Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66

Als bij een nertsenfokkerij corona wordt geconstateerd, wordt het bedrijf geruimd. Het bedrijf ontvangt daarvoor een fikse schadevergoeding. Deze vergoeding vindt plaats op basis van de marktprijs uit 2019; een mooie prijs als je het vergelijkt met de marktprijs van 2020.

D66 vraagt minister Schouten onderzoek te doen naar de besmettingen. Houden de nertsenhouders zich wel aan de coronamaatregelen? De Groot: “Als zij de regels overtreden moeten zij gekort worden op hun schadeloosstelling.”