Alles doen om nieuwe lockdown te voorkomen

Wat D66 betreft moeten we alles doen om een nieuwe intelligente lockdown te voorkomen in Nederland. Dat is onze inzet tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer vandaag. Om een lockdown te voorkomen moet het kabinet met duidelijke, landelijke richtlijnen komen.

“D66 wil een nieuwe intelligente lockdown voorkomen. Veel liever kijken we naar wat wél kan.”

Rob Jetten, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer

D66 wil een landelijke richtlijn voor het gebruik van mondkapjes. In veel winkels en andere publieke ruimten is het vaak lastig om anderhalve meter afstand te houden. Daarom willen we één heldere, landelijke richtlijn voor het gebruik van mondkapjes.

Voor veel winkeliers en winkelmedewerkers is het lastig om een wisselend en regionaal advies te handhaven. Want wat doe je als klanten niet luisteren? Daarom willen we dat het kabinet hen helpt. Met een ‘richtlijn’. Dit is een steun in de rug van winkeliers om hun winkel veilig te houden.

Vanaf vandaag is er daarom het dringende advies voor het gebruik van mondkapjes in alle openbare binnenruimten.

“Laten we het perspectief op vrijheid niet uit het oog verliezen.”

Rob Jetten, D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer

Wat we nu nog missen in de corona-aanpak van het kabinet is voorspelbaarheid. Wanneer moeten we meer doen? En wanneer pakken we meer ruimte?

Door mensen meer duidelijkheid te geven over wanneer welke maatregel nodig is, neem je mensen mee in de maatregelen. Dat zorgt voor meer begrip en daardoor succes van de kabinetsaanpak. 

Dankzij de inzet van D66 werkt het kabinet nu aan een nieuwe routekaart die mensen en bedrijven duidelijkheid moet bieden.

13.10.2020

Wat mag wel? En wat niet? Daarom presenteert het kabinet nu, op verzoek van D66, een routekaart. Die zegt: bij risiconiveau Y doen we dit, bij risiconiveau X worden de maatregelen versoepeld. Dat is het soort van perspectief waar mensen nu behoefte aan hebben.

Ook theaters hebben nu te maken met wisselende maatregelen per stad. In Den Haag en Utrecht gaat het culturele leven door, terwijl in Amsterdam net nationale opera dichtgaat. Theaters hebben de afgelopen maanden veel maatregelen genomen. Laat het kabinet samen met burgemeesters snel volgen dat mensen veilig kunnen genieten van kunst en cultuur.