Een goed dak boven je hoofd, een inkomen waarvan je gewoon kunt rondkomen, een plek waar je gezond kunt leven. Als je mensen vraagt wat ze minimaal nodig hebben om in een welvarend land als Nederland te leven, is dit wat ze zeggen. En helaas is dit nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Wie geen betaalbare woning kan vinden, noodgedwongen bij familie of vrienden woont of steeds hogere huur betaalt aan een huisjesmelker, weet hoe groot de invloed kan zijn op de rest van je leven. Als je huis niet op orde is, dan is het erg moeilijk om je te kunnen concentreren op je werk of op school. Tegelijkertijd staan kantoorgebouwen leeg en wonen we gemiddeld met minder mensen in grotere huizen.
Nog steeds groeien te veel kinderen op in armoede. Een baan hebben is niet voldoende om ook zeker te zijn van een stabiel inkomen. We hebben een systeem van toeslagen gebouwd dat als doel heeft om mensen te ondersteunen, maar dat maar weinig mensen nog begrijpen. De hulp die nodig is, voelt niet meer als hulp. De zorgen die daarbij horen, hebben ook nog eens invloed op je gezondheid. Kwaliteit van leven is ons kostbaarste bezit, maar dan moet de basis wel op orde zijn. Ongeacht waar je wieg staat. Met een dak, een fatsoenlijk inkomen en zorg waar je op kunt rekenen.
De gezondheidszorg barst uit zijn voegen. Met de huidige manier van werken, zou in 2040 1 op de 4 mensen in de zorg moeten werken, terwijl we ondertussen ook mensen nodig hebben bij bedrijven, in het onderwijs, bij de politie en voor de klimaattransitie. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn nu al voelbaar in het dagelijks leven van ons allemaal. Zorgelijk, want voor de groene en digitale transitie hebben we deze mensen juist hard nodig. Meer dan ooit is het nodig dat ieders talent bijdraagt.
Gezondheidszorg moet weer gaan over wat nodig is, in plaats van waar recht op is. Zorg moet voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit zijn. Of dat nou gaat om een huisarts in de buurt of om aandacht aan het bed in het ziekenhuis. Dat vraagt om meer regie van de overheid op zaken die we eerder aan de markt hebben overgelaten. Met het Integraal Zorgakkoord is een noodzakelijke koerswijziging ingezet: een radicale verandering, waarin de patiënt centraal staat en samenwerking tussen zorgverleners het uitgangspunt is. We specialiseren waar nodig en verminderen de concurrentie, zodat de zorg kwaliteit kan leveren – nu en in de toekomst. De zorg die we kunnen voorkomen helpt ons allemaal, en patiënten in de eerste plaats. Technologie kan ons juist helpen om menselijke aandacht terug te brengen in de zorg en administratieve lasten te verlagen.
Iedereen moet kunnen terugvallen op een stevige basis als het leven tegenzit. Ongeacht je huidige situatie of die waar je uit komt. We versterken de basis met gratis kinderopvang, toegang tot opleidingen ook na je 25ste en mogelijkheden om vanuit een uitkering aan de slag te gaan. We zorgen ervoor dat het loont om te werken en dat je van een extra dag werken meer overhoudt.
We willen dat veel minder mensen en kinderen in armoede leven. Daarvoor moet het bestaansminimum flink omhoog. We willen bescherming voor alle werkenden, ongeacht het type contract dat ze hebben. We maken een echt thuis voor meer mensen werkelijkheid door meer huizen te bouwen en verbouwen. En we maken niet alleen meer betaalbare huizen beschikbaar maar richten ook gezonde wijken en buurten in. Een sterkere positie van woningbouwcoöperaties helpt daarbij. Zo zetten we vol in op een hoge kwaliteit van leven, een goede basis iedereen en financiële zekerheid.
• We introduceren een doorbouwfonds om betaalbare en duurzame woningen te blijven bouwen. Hierbij kijken we ook nadrukkelijk naar de mogelijkheden voor optoppen, aanplakken en splitsen van bestaande woningen en ombouwen van andere gebouwen.
• We investeren in meer studentenwoningen. Minimaal een kwart daarvan zijn studentenhuizen met gemeenschappelijke ruimtes.
• Werken gaat meer lonen. Het minimumloon verhogen we flink. We verlagen belasting op arbeid, iedereen krijgt maandelijks een basisbedrag en gaan vermogen en vervuilen eerlijker belasten.
• We nemen de regie als overheid weer terug in de zorg. We investeren in preventie, maken samenwerken makkelijker en verminderen de concurrentie en bureaucratie waardoor er weer tijd komt voor menselijk contact.
• We vergroten de aandacht voor mentale gezondheid, met name bij jongeren. Met werkgevers en onderwijsinstellingen maken we afspraken over preventie. Na behandeling bieden we ook begeleiding met nazorgtrajecten of bij een herstelacademie.