Ouderen

Uitgelicht

  • Fietsen wordt veiliger, bijvoorbeeld op ‘relaxroutes’ waar recreëren voorop staat.
  • We maken het makkelijker voor ouderen om een hypotheek te krijgen.
  • D66 wil verder bouwen aan pensioenen die mensen keuzevrijheid én zekerheid voor later geven.

Gelukkig oud
worden

D66 wil dat iedereen op een gezonde en prettige wijze van de oude dag kan genieten. Dankzij het klimaatticket en investeringen in kunst en cultuur kunnen ouderen voor een vaste lage prijs in bus, tram, metro en trein buiten de spits naar musea en concerten in heel Nederland reizen. Fietsen wordt veiliger, bijvoorbeeld op ‘relaxroutes’ waar recreëren voorop staat.

Om gelukkig oud te worden, wil je op een fijne plek wonen. Daarom maken we het voor ouderen makkelijker een hypotheek te krijgen, bijvoorbeeld door een omkeerhypotheek aantrekkelijker te maken. Hiermee verkoop je je huis terug aan de bank en huur je het huis waar je in woont. Het wordt ook makkelijker om te kiezen voor een zorgcombinatiewoning, zodat je in je eigen huis ouder kan worden met zorg dichtbij.

Ondersteunen
bij langer thuis
wonen

Toegankelijke en goede zorg is cruciaal voor een fijne oude dag. Soms is de ouderenzorg volgens D66 nog té ingewikkeld georganiseerd. Wij willen ouderen die dat willen, ondersteunen om langer thuis te blijven wonen. Ook pakken we de personeelstekorten in de ouderenzorg aan, zodat er altijd iemand is om te helpen als dat nodig is. Mantelzorgers krijgen meer tijd en geld om zorg te verlenen. De bestaande regelingen geven we meer bekendheid.

Bouwen aan een
beter pensioen

Met de pensioenhervorming is een heel grote stap gezet naar een eerlijker, transparanter, persoonlijker en toekomstbestendig pensioen. Nu wil D66 verder bouwen aan pensioenen die mensen keuzevrijheid én zekerheid voor later geven. Daarom steunen we de mogelijkheid om een bedrag ineens op te nemen en willen we dat flexibele opbouw van pensioen mogelijk wordt. Ouderen die dat willen, kunnen er makkelijker voor kiezen om door te blijven werken.

Dit is een nieuw en hoopvol moment voor Nederland. Een nieuwe generatie van alle leeftijden staat op. Wij willen samen de grote problemen te lijf, in plaats van elkaar. We gaan keuzes maken die te lang zijn uitgesteld. Met nieuwe energie voor Nederland.