Waarom wij dé partij voor ondernemers zijn

Veel ondernemers staan onder grote druk door de coronacrisis. Ze lopen inkomsten mis. Werknemers zitten thuis, maar ze moeten wel hun vaste lasten blijven betalen. De steunpakketten hielpen ondernemers voor een groot deel door de crisis heen.

Maar ondernemers kunnen nog sterker uit deze crisis komen. Door nu te verduurzamen en de klimaatcrisis aan te pakken. Bedrijven –als KLM – die steun willen? Prima, maar dan doen we meteen zaken om KLM te verduurzamen.

Investeren in de toekomst was nog nooit zo belangrijk als in deze crisis. De klimaatverandering is een groot probleem. Van investeringen die nu gedaan worden is het daarom belangrijk dat ze duurzaam zijn. Groene initiatieven van ondernemers verdienen financiële steun. We stimuleren deze ondernemingen bij het hergebruiken van producten en maximaal benutten van grondstoffen. Afval moet een grondstof worden en financiering voor duurzame projecten wordt makkelijker.

We pompen geld in de economie zodat we voorop lopen ten opzichte van andere landen. Zo zijn we de concurrentie voor, creëren we veel banen en stimuleren we onze export en economie. En komen we schoner en sterker uit de crisis.

Maar we doen meer voor ondernemers. We hebben een bloeiend en innovatief mkb. Dat willen we graag zo houden. Bij internationale handelsmissies krijgt het mkb een kans om actief zaken te doen. Ook in landen waar de markt minder toegankelijk is.

Kleine ondernemers worden gesteund door de overheid om hun plannen te realiseren. Ze krijgen de vrijheid om op kleine schaal hun ideeën te testen, zonder belemmerende regels. En als particulieren investeren in een start-up die toch verlies lijdt, moet dit van de belasting aftrekbaar zijn. Ook investeren we in fondsen waar start-ups en scale-ups terecht kunnen voor subsidies.

Beeld: D66 is de ondernemerspartij van Nederland.