Nertsenhouderij moet voor het einde van het jaar stoppen

D66 wil dat de nertsenhouderij voor het einde van het jaar definitief stopt. Deze oproep deed Kamerlid Tjeerd de Groot tijdens het debat over de nertsenhouderij.

01.12.2020

Vanaf volgende week is het zover: de laatste nertsenfokkers in Nederland sluiten hun deuren. Daar heeft D66 lang voor gestreden. Dat is goed nieuws voor de dieren maar ook voor onze gezondheid. Zo verminderen we het risico op coronabesmettingen.

12.11.2020

Een meerderheid van de kamer heeft voor het voorstel van D66 gestemd. Minister Schouten heeft de toezegging gedaan om voor het einde van het jaar een einde te maken aan de nertsenhouderij.

Kamerlid Tjeerd de Groot: “Als er één les is die we moeten trekken uit de vele dierziekten die Nederland heeft gekend, dan is het dat je eerst de meest verstrekkende maatregel moet nemen en dat je dan pas verder moet onderzoeken. De minister doet precies het omgekeerde en neemt daarmee een veel te groot risico.”

Minister Carola Schouten van het ministerie van LNV zou eigenlijk al in de zomer met een voorstel voor beëindiging van de nertsenhouderij komen. Dat voorstel ligt er nog steeds niet. D66 vindt het onbegrijpelijk dat bewoners rond nertsenhouderijen zich nog steeds zorgen moeten maken.

Denemarken heeft een nieuwe, gemuteerde versie van het coronavirus ontdekt die afkomstig is van nertsen in fokkerijen in het noorden van het land. Twaalf mensen zijn daarmee besmet. De Deense autoriteiten vrezen dat dit gemuteerde virus een toekomstig coronavaccin voor mensen minder effectief kan maken.

“Als er straks een coronavaccin is, moeten we zeker zijn dat het werkt. Daarom is het belangrijk dat we voor het einde van het jaar gestopt zijn met het houden van nertsen.”

Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66

D66 is altijd al kritisch geweest op het houden van dieren voor hun vacht. Het was D66-minister Brinkhorst die in 2002 een wetsvoorstel naar de kamer stuurde om de nertsenhouderij te beëindigen.