Limburgse Lichting: jonge talenten opleiden

Beeld: Eigen beeld

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 had D66 Limburg wat te vieren. Winst van zeven zetels ten opzichte van 2018. Hoewel in de grotere steden, Maastricht, Sittard en Heerlen verliezen werden geleden, was D66 vooral in de kleinere Limburgse gemeentes succesvol. Bij een aantal gemeenten kwam D66 zelfs als nieuwe partij in de raad. Wat is het geheim achter deze successen?

tekst Nina Sneijers

Een antwoord zou het ontstaan van de Limburgse Lichting kunnen zijn. Dit is een opleidingsprogramma voor jonge, talentvolle D66’ers uit Limburg. Via dit programma kon een twintigtal jonge D66’ers kennis met elkaar maken. Ze spendeerden een aantal weekenden samen, leerden debatteren en onderhandelen en ontmoetten mensen als Jan Terlouw en Rob Jetten. Het idee is niet dat elke deelnemer daarna klaargestoomd is om raadslid te worden, maar het is juist belangrijk dat ze ontdekken of de politiek iets voor hen is. En vooral dat ze hun eigen plekje vinden binnen D66. Voor velen eindigde dit inderdaad op de kandidatenlijst voor gemeenteraadslid, een aantal werd zelfs lijsttrekker. Naast een programma om je ambities te ontdekken en waar te maken, is de Limburgse Lichting ook zeker een programma om toffe, gelijkgestelde mensen te ontmoeten.

Democraat vroeg drie Limburgse D66’ers naar het opleidingsprogramma en hun ervaringen.

Marlou Jenneskens - Beeld: Eigen beeld

“Ik hoop dat ze dit overal gaan doen, want het werkt”

“Het idee om een boeiend programma voor jongeren op te zetten lag al er al sinds de vorige verkiezingen en samen met Remy Maessen heb ik er werk van gemaakt. We zagen dat veel jongeren in Limburg vaak de enige in hun fractie waren en hier wilden wij graag verandering in brengen. We hebben in Limburg veel talent maar het zit heel verspreid en neemt over het algemeen nog maar weinig deel aan bijvoorbeeld Route66. Om jonge talenten te boeien en binden wilden we daarom zelf iets doen, in Limburg, waarbij ze elkaar vooral leren kennen en weten te vinden, zodat ze zich ook welkom en thuis voelen bij D66. We vinden het belangrijk dat deze jongeren leren door te doen. Door middel van het versturen van open uitnodigingen en het benaderen van fractievoorzitters hebben we jongeren gezocht die interesse hadden om mee te doen. Uiteindelijk heeft een hele diverse groep mensen zich aangemeld, ook mensen die zeggen het anders nooit gedaan te hebben. De Limburgse Lichting is succesvol en ik hoop dan ook dat andere provincies hier ook mee aan de slag gaan, want het werkt. Binnenkort starten we de werving van de volgende, tweede lichting. Behalve dat ik trots ben op de eerste lichting voor mij ook echt een feestje om weer te doen. Het is zo leuk en bemoedigend om te werken met al dat talent!”

Joyce Tielen - Beeld: Eigen beeld

“Het traject is voor mij echt de trigger geweest”

“In de gemeente Peel en Maas won D66 vanuit het niets twee zetels, waarvan ik er een heb mogen innemen. Het geheim van dit succes in mijn gemeente, en ik denk ook dat van veel andere gemeentes in Limburg, is het feit dat wij een lijst hadden met veel jonge, enthousiaste D66’ers. Enthousiasme is een belangrijk ingrediënt voor een sterke lijst. De Limburgse Lichting is voor mij echt de trigger geweest om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Eerst wist ik niet zo goed wat het inhield, maar dankzij dit programma heb ik meer inzicht in de politiek gekregen. En daarnaast ook meer vertrouwen in mezelf. Door bijvoorbeeld het gesprek met Rob Jetten heb ik extra motivatie gekregen. Ook was het ontzettend fijn om een groep gelijkgestemden te vinden. Hoewel we allemaal van een andere plek in Limburg komen, hebben wij toch allemaal dezelfde visie op de wereld en dat creëert een band. Ik denk dan ook dat dat de kracht is van de Limburgse Lichting. Nu ik in de gemeenteraad zit, wil ik mij graag gaan inzetten voor gelijke kansen binnen mijn gemeente. Hier is zelfsturing binnen de gemeente erg belangrijk, waardoor er een groep mensen is die de gemeente minder snel vindt of vergeten wordt. Ik vind het belangrijk dat ook zij de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Thomas Gardien - Beeld: Eigen beeld

“Een ontzettend fijne, diverse groep mensen”

“Het gaafste aan de Limburgse Lichting vond ik het ontmoeten van zoveel interessante mensen. Ik heb zoveel leuke, jonge mensen van dezelfde leeftijd leren kennen die allemaal nieuwe dingen willen leren, samen willen discussiëren en allemaal geïnteresseerd zijn in D66. We hebben veel activiteiten samen gedaan, die ons leerden hoe het is om als jong persoon politiek actief te zijn. Een van de trainingen die we hebben gedaan was het Limburgse formatiespel, waarbij we uitleg kregen over hoe formeren werkt. We kregen een rol toebedeeld en moesten een formatie nadoen. Helaas niet met progressief-
links succes, overigens. De Limburgse Lichting is een diverse groep. Ik ben terecht gekomen in een nieuw netwerk dat me steeds stimuleert om door te gaan en binnen de partij politieke stappen te zetten. Hierdoor heb ik mij bijvoorbeeld ook aangemeld voor de raad, samen met vele anderen. Nu ook velen politiek actief zijn geraakt, is het prettig dat we ons tot elkaar kunnen wenden voor vragen en ervaringen. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. In juni ben ik beëdigd. Ik wil mij gaan inzetten voor meer betaalbare woningen voor iedereen, maar in het bijzonder voor studenten en starters. Daar valt nog een wereld te winnen in Maastricht.”