Het is tijd voor nieuw leiderschap

Kijk de volledige congrestoespraak van Sigrid Kaag terug. “Het is tijd voor nieuw leiderschap.”

Sigrid Kaag – Tijdens congres 112: “Het is na tien jaar tijd voor nieuw leiderschap.” Foto: Jeroen Mooijman

In 2017 kwam Sigrid Kaag terug naar Nederland: “Ik herkende nog steeds veel. Overwegend gelukkige mensen in een vrij en veilig land – en geloof me, ik heb anders gezien in deze wereld.

Maar ik zag ook meer. En daar schrok ik van. We zijn minder één land dan voorheen. Een periode die ons land zo rijk heeft gemaakt heeft sommigen heel veel gebracht, maar anderen weinig tot niks.” Je opleiding, hoeveel geld je hebt of je afkomst bepaalt veel vaker je toekomst dan voorheen. Door een toenemende tweedeling zijn we veel minder in staat één Nederland te zijn.

Er staat veel op het spel bij deze verkiezingen. De vraag of Nederland weer Nederland kan worden. Een land dat met durf en optimisme naar de toekomst kijkt. Een politiek die durft te leiden in plaats van managen. Een land waar verdienste en hard werken wordt beloond. Een land dat zich niet langer klein maakt.

“De Nederlandse belofte hapert. De belofte dat verdienste en hard werk bepalen hoe ver je komt. Laten we bouwen aan de toekomst. Tijd voor nieuw leiderschap.”

— Sigrid Kaag

Na tien jaar van politiek management dat zich nooit los kon maken van de waan van de dag is het tijd om te werken aan een nieuwe horizon. Tijd om te bouwen aan de toekomst. Tijd voor een nieuw begin. Tijd voor nieuw leiderschap. We weten wel wat we nodig hebben.

In de eerste plaats: een rechte rug. Dat is wat wij kunnen bieden. Wij buigen niet voor de nationaal-populisten die onze zwaarbevochten Europese waarden en rechten verwerpen. Wij buigen niet voor radicale socialisten die uit de euro willen en onze banen op de tocht zetten.

In de tweede plaats: politieke moed. Wij Nederlanders kunnen zo veel meer dan we onszelf toedichten. Ons land is zoveel groter dan ons plekje op de wereldkaart. Maar dan moeten we dat ook geloven en laten zien. Ons land heeft de kracht en de mensen. Nu nog het perspectief. Dat biedt D66. Lees hier al onze plannen voor Nederland.

Dit zijn onze plannen voor Nederland