Zo zorgen wij voor meer betaalbare koophuizen

Iedereen verdient een fijne woning. Maar veel woningzoekers zitten nu met de handen in het haar. De gekte op de woningmarkt raakt starters hard. Maar ook mensen met een middeninkomen komen er moeilijk tussen. Wij zetten in op een eerlijke woningmarkt. En: we bouwen, bouwen, bouwen.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Jonge mensen kunnen vaak alleen met financiële hulp een huis kopen. Vooral in de grote steden zien we steeds meer starters die het moeten opnemen tegen beleggers. Dat is niet eerlijk. Daarom wordt de overdrachtsbelasting, die je betaalt bij het kopen van je huis, voor starters afgeschaft. Die belasting is nu 2% van de verkoopprijs van een huis. Het gaat vaak om duizenden euro’s, die je met je eigen geld moet betalen.

Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog: van 2% naar 8%. Zo zorgen we ervoor dat starters meer mogelijkheden krijgen om een betaalbare koopwoning te vinden. En stoppen we oneerlijke concurrentie van beleggers.

Kijk naar de werkelijke lasten van een studieschuld bij het bepalen van een hypotheek

Als je op het punt staat om je eerste huis te kopen, wil je niet dat een studieschuld roet in het eten gooit. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt gekeken naar je hele studieschuld. Daarbij wordt gerekend met een rente van 4%, terwijl dit in werkelijkheid veel lager ligt. Wij willen daarom dat er gerekend wordt met de werkelijke lasten. Zo staat je studieschuld je minder in de weg bij het kopen van een huis.

Een miljoen huizen bouwen

Met de Nationale Woonagenda zorgen we er de komende jaren voor dat het aanbod van (betaalbare) woningen toeneemt. Het doel is om 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te bouwen, met name in de gemeenten waar de tekorten het grootst zijn. In 2019 hebben we het doel van 75.000 extra huizen ruimschoots gehaald. Deze stijgende lijn zetten we voort. Wij willen vóór 2030 meer dan een miljoen huizen bouwen. Dat is de enige manier om aan de groeiende vraag te voldoen.

We denken binnen én buiten de bebouwde kom

Het liefste bouwen we binnen de bebouwde kom: hier zijn de voorzieningen en het openbaar vervoer al aanwezig. Maar er is ook stadsuitbreiding nodig. Grote nieuwe woningprojecten, zoals bijvoorbeeld Almere Pampus, gaan meehelpen aan het oplossen van het woningtekort. We zorgen dat deze gloednieuwe wijken uitstekend bereikbaar zijn.

Niet meer opboksen tegen beleggers.

Demissionair minister Kajsa Ollongren kwam met een opkoopbescherming, die naar streven in 2022 in werking gaat. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Zo blijven meer woningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen en drijven beleggers de prijzen niet op.

De D66-plannen zorgen voor meer betaalbare koopwoningen.