Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 24 maart 2020

Coronamaatregelen tot en met 28 april verlengd

Op 31 maart kondigde het kabinet een verlenging van de strenge maatregelen aan. Tot en met 28 april blijven de scholen, horeca en sportclubs gesloten. Blijven we zoveel mogelijk thuis. Houden we 1,5 meter afstand. Ook komt er meer testcapaciteit, zodat ook mensen buiten de zorg getest kunnen worden.

Het is een zware tijd. Voor mensen die getroffen zijn door het coronavirus en vechten voor hun gezondheid. Voor iedereen die werkt in de zorg en met man en macht werkt om coronapatiënten de zorg te bieden die ze zo hard nodig hebben.

De verlenging van de maatregelen betekent nog een aantal weken met beperkte vrijheden. Het gedwongen thuis blijven valt mensen soms zwaar. Het is niet makkelijk als je kinderen thuisonderwijs krijgen en je ineens kinderopvang én leraar bent, maar ook je eigen werk moet doen. Of als je niet weet hoe en wanneer je slaagt voor je eindexamen. Je je oma in het verpleeghuis niet mag bezoeken. Of als je eenzame gevoelens krijgt. Maar we komen deze tijd door. Laten we extra naar elkaar omkijken. We doen het samen. 

Handhaving maatregelen

Op 23 maart kondigde het kabinet strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Na de volle stranden en yogagroepjes in de parken afgelopen weekend is het goed dat deze maatregelen er komen. Vooral dat burgemeesters de bevoegdheid krijgen om te handhaven. De politie mag dan een boete uitdelen als mensen zich niet aan de regels houden.

D66 steunt dat we strenger gaan handhaven wat we met z’n allen hebben afgesproken. Laat dit weekend een wake-up call zijn. Teveel mensen hebben de maatregelen nog niet serieus genomen en zijn toch in groepen bij elkaar gekomen. De gezondheid van mensen staat nu voorop. We moeten iedereen beschermen en voorkomen dat onze zorg overbelast raakt.

Anderhalve meter afstand. Niet in grote groepen bij elkaar. Zoveel mogelijk thuis blijven. Wij roepen iedereen met klem op om zich daar aan te houden. Alleen samen komen we deze crisis door.

Wat zijn de strengere maatregelen?

Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan voor werk (als ze niet thuis kunnen werken), voor boodschappen, een frisse neus of als ze aan iemand zorg verlenen. Mensen moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden en groepen mensen vermijden.

Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Winkels en het openbaar vervoer zijn vanaf nu verplicht om maatregelen te nemen zodat mensen voldoende afstand houden. Supermarkten beginnen al met een deurbeleid en laten een maximum aantal mensen tegelijk binnen.  Alle openbare bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni, ook bijeenkomsten voor minder dan 100 mensen.

Kijk voor alle strengere maatregelen op de website van de Rijksoverheid.