D66 kiest op Europese kandidatenlijst voor progressief en pro-Europees geluid

D66-lijsttrekker voor het Europees Parlement Gerben-Jan Gerbrandy presenteert vandaag de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen van het Europees Parlement van juni 2024. De leden van D66 hebben in de eerste helft van januari over deze lijst kunnen stemmen.  

Gebalanceerd en kundig 

In de top 10 staan acht vrouwen en twee mannen. Lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy voert de lijst aan. Hij was Europarlementariër tussen 2009 en 2019 en werd in die periode onder meer verkozen tot Groenste Politicus van het Jaar in 2017. Achter hem, op plek twee, staat een Friese kandidaat, geboren in Madrid. Raquel Garcia Hermida-van der Walle woont in Gorredijk en werkte voor verschillende internationale organisaties. De nummer drie is Brigitte van den Berg (34). De geboren Noord-Hollandse is sinds 2018 wethouder in Beverwijk. Op plek 4 staat Ellen Mok, expert op het gebied van digitalisering. Zij is momenteel Manager Cyber Strategy and Risk bij KPMG Nederland. De vijfde kandidaat is Susanne Caarls. Op het Ministerie van Onderwijs is zij als afdelingshoofd verantwoordelijk voor Europese en internationale Samenwerking binnen de wetenschap. Eerder werkte zij voor Raad van Europa en de Europese Commissie.

Alle windstreken en leeftijden 

De Europese lijst van D66 wordt gekenmerkt door kandidaten uit alle windstreken. Van Westervoort tot Wenen en van Sittard tot Gorredijk staan er kandidaten op deze lijst. De jongste kandidaat staat op plaats 11 en is de 23-jarige student European Studies Pepijn Pi Van de Venne. Hij is ook fractievoorzitter in de gemeenteraad van Sittard-Geleen. De oudste kandidaat is de 63-jarige Liesbeth Krol op plek 19. Er is veel ervaring op het internationale vlak: Leonne van Vlimmeren (plaats 6) is in Oostenrijk gestationeerd diplomate, Anita Pannebakker (plaats 9) werkt voor de Europese Commissie en de op plek 13 geplaatste Karin Jacobs is directeur Transport en Energie bij de Conference of Peripheral Maritime Regions. De inhoudelijke kennis van de verschillende kandidaten is uiteenlopend. Juristen, bestuurders, klimaatkenners, financiële experts en defensiespecialisten sieren de lijst.  

De Europese verkiezingen in 2024 zijn van cruciaal belang. Een stevig sociaal-liberaal geluid in Europa is belangrijk. Juist nu op steeds meer in plekken Europa en ook in Nederland een rechts-populistische wind waait. Met dit team zijn wij klaar voor de campagne, zodat we kunnen gaan vechten voor een sterk Europa dat de grote opgaven van deze tijd aanpakt.” 

— Gerben-Jan Gerbrandy, lijsttrekker Europees Parlementsverkiezing

Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met dit team een goed resultaat gaan boeken. Een sterk D66 is nodig. Omdat het klimaat niet wacht, het onderwijs niet wacht en de wereld niet wacht. Onze vrije manier van leven wordt bedreigd door een oorlog op het Europese continent. Een sterk Europa is het enige antwoord op die grote uitdagingen.” 

— Rob Jetten, partijleider D66

Gerben-Jan Gerbrandy Lijsttrekker Gerben-Jan Gerbrandy (56) was Europarlementariër tussen 2009 en 2019 en werd in die periode onder meer verkozen tot Groenste Politicus van het Jaar in 2017. Eerder was hij politiek adviseur van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gerben-Jan is als aanvoerder van onze kandidatenlijst hét gezicht van een sterk en groen Europa. 
Raquel Garcia Hermida-Van Der Walle Raquel Garcia Hermida-Van Der Walle (40) is Spanjaard van geboorte, Nederlander bij keuze en Europeaan van overtuiging. In 2019 was Raquel eerder kandidaat voor het Europees Parlement en won zij de Els Borst Netwerk Inspiratieprijs. Raquel wil vanuit het Europees Parlement werken aan een Europa waarin alle inwoners, in alle regio’s, evenveel tellen en zich vertegenwoordigd voelen. Ze werkte voor verschillende internationale organisaties op gebied van milieu, mensenrechten en dierenwelzijn, en was tot voor kort directeur-bestuurder van een openbare bibliotheek
Brigitte van den Berg Brigitte van den Berg (34) uit Beverwijk zet zich als wethouder elke dag in voor een groene economie. De geboren Noord-Hollandse vond haar passie voor Europa tijdens een uitwisseling. Dat leidde tot een Master European Union Studies en lidmaatschap van de Raad van Europa. Als Europarlementariër wil Brigitte zich inzetten voor een sociale groene transitie, voor vrede, mensenrechten en voor een verbonden Europa. 
Ellen Mok Manager Cyber Strategy and Risk Ellen Mok (31) kent de kansen en risico’s van digitalisering als geen ander. Nu algoritmes, artificial intelligence en slimme apparaten in bijna elke huiskamer hun plek hebben gevonden, moeten we in Europa niet wachten. Als Europarlementariër wil Ellen haar kennis inzetten om technologische ontwikkelingen inclusief, veilig en democratisch vorm te geven.
Susanne Caarls Susanne Caarls (51) heeft brede ervaring bij Rijksoverheid, de Caribische eilanden, de Europese Commissie, de OVSE en de Raad van Europa. Op het Ministerie van Onderwijs is zij als afdelingshoofd verantwoordelijk voor Europese en internationale Samenwerking binnen de wetenschap. Als echte Europeaan heeft Susanne gewerkt in Griekenland, Slowakije, Tsjechië en Portugal. In het Europees Parlement wil zij zich inzetten voor onze rechtsstaat, onze democratie, de digitalisering van onze maatschappij, het klimaat en het milieu.  
Leonne van Vlimmeren De in Oostenrijk gestationeerd diplomate Leonne van Vlimmeren (35) kent de Europese politiek vanuit haar werk bij Brusselse en Haagse D66-fracties. Als lid van het kiescollege niet-ingezetenen vertegenwoordigt zij Nederlanders uit het buitenland en heeft zij voor het eerst namens hen mogen stemmen voor de Eerste Kamer. Als Europarlementariër wil Leonne zorgen voor een daadkrachtiger Europa met haar expertise op rechtsstaat, democratie, mensenrechten, migratie en Europees buitenlandbeleid. 
Jasper Veen Jasper Veen (52) heeft zich onder andere als Secretaris Generaal van Liberal International, Chief of Party Nigeria voor de Democratische Partij in de Verenigde Staten en Bestuurslid Internationaal Democratisch Initiatief zich altijd ingezet voor de democratie. Als Europarlementariër wil hij zich inzetten voor een Europa dat democratie en mensenrechten verdedigt. De thema’s rechtsstaat, versterking van de democratie en een effectiever en menselijker asiel- en migratiebeleid in Europa spelen voor Jasper een grote rol. 
Laura de Vries Laura de Vries (27) zet zich als klimaatambassadeur, klimaatburgemeester en bestuurslid bij de Jonge Klimaatbeweging al jaren in voor een ambitieus klimaatbeleid. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen schreef zij mee aan het verkiezingsprogramma van D66 als lid van de verkiezingsprogrammacommissie. Laura wil zich inzetten voor een Europa dat voor iedereen werkt. Een Europa met lef dat dicht bij de burger staat. 
Anita Pannebakker Anita Pannebakker (60) is thuis in Brussel en Europa. Dankzij haar jarenlange werk als Afdelingshoofd bij de Europese Commissie kent zij de Unie van binnenuit. Binnen D66 heeft Anita zich actief ingezet voor meer diversiteit. Anita is namens D66 ook lid van het kiescollege niet-ingezetenen, waar zij Nederlanders buiten Nederland vertegenwoordigt. In het Europees Parlement, waarvoor zij in 2019 ook kandidaat was, wil zij werken aan gelijkwaardigheid, inclusie en democratische vernieuwing om de grote uitdagingen en thema’s van dit moment aan te pakken.
Emma Laurijssens van Engelenhoven Emma Laurijssens van Engelenhoven (53) wil met 30 jaar ervaring in de wereld van digitale zaken als Europarlementariër opkomen tegen desinformatie en de negatieve invloed van de digitale wereld op Europese democratieën. Als mede-oprichter en voorzitter van het platform T-Nederland zet Emma zich al jaren in om mensen die betrokken zijn bij genderdiversiteit een stem te geven.  

11. Pepijn Pi Van de Venne
12. Martijn Huysmans
13. Karin Jacobs
14. Hendri Nortier
15. Anne Schuurmans
16. Melih Uzun
17. Robin van Leijen
18. Maarten Tollenaar
19. Liesbeth Krol
20. Fons Cazius
21. Stefan Pack
22. Caecilia Johanna van Peski
23. Danielle van Hulst
24. Amine Oulad Lmaroudia
25. Jane Arifa Badoella
26. Jolanta Polomski
27. Marije Dijksma
28. Christiaan de Vries
29. Stef Smits

De kandidatenlijst is door het Landelijk Bestuur aangevuld met een aantal lijstduwers.

Lijstduwers
30. Rutger Schonis
31. Yassmine el Ksaihi
32. Michiel Rijsberman
33. Alexandra van Huffelen
34. Kajsa Ollongren