Van Weyenberg minister van Financiën, Gräper staatssecretaris voor Cultuur en Media

Steven van Weyenberg (50) wordt met ingang van vrijdag 12 januari demissionair minister van Financiën. Hij volgt Sigrid Kaag op, die Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator bij de Verenigde Naties is geworden. Zijn werk als demissionair staatssecretaris Cultuur en Media wordt overgenomen door Fleur Gräper-van Koolwijk (49), voormalig gedeputeerde namens de provincie Groningen. Ze had toen onder meer cultuur in haar portefeuille. Rob Jetten blijft vicepremier.

Rob Jetten:

“Met Fleur Gräper-van Koolwijk en Steven van Weyenberg hebben wij twee stevige en ervaren bestuurders gevonden. Steven van Weyenberg is eind vorig jaar met veel enthousiasme aan de slag gegaan als staatssecretaris van cultuur en media. Ik heb een zwaar beroep op hem gedaan om de positie van Minister van Financiën te bekleden. Hij heeft de kennis en ervaring die voor deze functie nodig is om snel en effectief aan de slag te kunnen. Met Fleur Gräper-van Koolwijk hebben we een uitstekende opvolger voor hem gevonden die kennis heeft van de sector en zich vol energie gaat inzetten als staatssecretaris.”

Steven van Weyenberg:

“Sigrid Kaag heeft de staatskas gezond achtergelaten, terwijl het kabinet grootse investeringen in onderwijs, klimaat, bestaanszekerheid en defensie heeft gedaan. De staatsschuld was in jaren niet zo laag. Op die erfenis bouw ik voort, ook in dit demissionaire kabinet. Ik kijk er erg naar uit om aan de slag te gaan, al vind ik het jammer dat ik de cultuur en mediasector nu alweer verlaat. Ik heb de sector voor altijd in mijn hart gesloten.”

Fleur Gräper-van
Koolwijk:

“Hoewel ik mag aantreden in een demissionair kabinet, is er nog genoeg werk te doen. Gunay Uslu en Steven van Weyenberg hebben het belang van een sterke cultuur- en mediasector laten zien. Daar zal ik me onverminderd voor gaan inzetten de komende tijd, hoe lang die ook moge zijn.”

Ernst Kuipers
stopt als minister

Daarnaast heeft Ernst Kuipers vandaag zijn ontslag aangeboden als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Lees zijn brief hier.

Rob Jetten: “Ik dank Ernst voor zijn inzet en deskundigheid. Door zijn ervaring in de zorg was hij aanwinst voor ons D66-team in het kabinet. Mede dankzij zijn ambitieuze agenda zijn stappen gezet naar een betere zorg voor patiënten en meer werkplezier voor professionals. D66 is hem zeer erkentelijk voor alles dat hij gedaan heeft.”