Sigrid Kaag wordt Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator bij de Verenigde Naties

Sigrid Kaag - Oud-partijleider Sigrid Kaag in gesprek. Beeld: D66

Demissionair minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag wordt Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator bij de Verenigde Naties. Zij verlaat daarmee de Nederlandse politiek. Vandaag heeft Sigrid Kaag haar ontslag per 8 januari 2024 ingediend bij de Koning. D66 wil zo spoedig mogelijk een nieuwe minister van Financiën voordragen. Tot die tijd neemt Rob Jetten de taken over. De Democraat wordt tevens vicepremier.

“Onder leiding van Sigrid haalde D66 het beste verkiezingsresultaat sinds Hans van Mierlo, kreeg Nederland de eerste vrouwelijke minister van Financiën, de eerste klimaatminister ooit en sloten we het meest progressieve coalitieakkoord in een halve eeuw. Sigrid vertrekt als minister van Financiën met een begrotingsoverschot, solide overheidsfinanciën en het laagste aantal Nederlanders in armoede in decennia. Door haar inzet werd Nederland in Europa weer een constructieve speler. Terwijl zij zichzelf en haar gezin wegcijferde, heeft haar leiderschap Nederland veel gebracht. Ik wens Sigrid veel succes en kracht in deze nieuwe rol, die haar past als gegoten. Hopelijk kan zij een waardevolle bijdrage leveren aan het verlichten van het lijden in Gaza.”

— Rob Jetten, partijleider D66

“Vrede, veiligheid, en rechtvaardigheid zijn altijd mijn drijfveren geweest. Het is eervol dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, mij heeft verzocht deze belangrijke taak op me te nemen. Als partijleider van D66, als minister en als vicepremier heb ik de afgelopen jaren het algemeen belang en mijn idealen gediend. Ik heb dit gedaan vanuit de overtuiging dat samenwerken en het overbruggen van schijnbaar onoverbrugbare tegenstellingen de weg vooruit wijzen. Nu ik de Nederlandse politiek verlaat, hoop in deze nieuwe VN-rol mijn bijdrage te mogen leveren aan een betere toekomst.”

— Sigrid Kaag