Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 oktober 2016

Actieplan emancipatie: voorbij het hokjes-denken!

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra lanceert vandaag een actieplan voor emancipatie. Dijkstra: “Vorige week werd een homostel in Amsterdam midden op straat in elkaar geslagen en anti-homo flyers werden in brievenbussen gestopt. Er is dus nog heel veel werk te verzetten om de acceptatie van (seksuele) minderheden te bevorderen. Daarom sporen wij de minister vandaag aan om er nu echt werk van te maken: want iedereen in onze samenleving verdient het om geaccepteerd te worden zoals je bent. Ook als je niet precies in een “hokje” past.” 

Zelfmoordcijfers LHBT-jongeren monitoren

De hoge zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren liegen er niet om. Deze jongeren plegen gemiddeld vier keer vaker zelfmoord dan heteroseksuele leeftijdsgenoten, voor D66 een onacceptabel cijfer. “De zelfmoordcijfers onder homo- en transgenderjongeren liggen veel hoger dan onder heterojongeren. Onderzoek toont aan dat er een direct verband is met ‘homopesten’. Daarom wil ik dat we dit gaan monitoren en dat we extra maatregelen ter preventie van suïcide onder LHBT-jongeren nemen. Op deze manier geven we deze jongeren een betere kans om zichzelf te kunnen zijn en gaan  we veel effectiever aan de slag met het voorkomen van zelfdoding onder deze groep.” 

Kennis in onderwijs en zorg vergroten

Veel mensen die biologisch gezien niet voldoen aan de strikte tweedeling tussen man en vrouw hebben last van vooroordelen, stigma en discriminatie. Vaak voortkomend uit een gebrek aan kennis hierover. Dijkstra: “Teveel scholen geven geen invulling, of op zeer minimalistische wijze, aan diversiteitslessen en seksuele voorlichting. Ik wil dat dat wel gebeurt, zodat kinderen goed geïnformeerd zijn en zich vrij voelen om hun eigen weg te kiezen. Ook binnen de zorg kan er nog veel verbeteren op dit punt: of het nu gaat om medische begeleiding van transgender personen, mensen met een intersekse conditie of sensitiviteit binnen de welzijnszorg. Normdenken komt veel voor en beïnvloedt de keuzes en vrijheid van patiënten. Dat kan én moet anders!”

Lees hier het actieplan-emancipatie

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48