Aanleiding voor het protest is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij werd halverwege september gearresteerd, omdat ze zich niet hield aan de strenge kledingvoorschriften. De arrestatie gaat gepaard met heftige mishandeling. Mahsa overlijdt enkele dagen na haar arrestatie aan de gevolgen van de mishandeling.
Vier vragen over Iran
Al maanden gaan Iraniërs de straat op. Ze demonstreren tegen het Iraanse regime en willen meer vrijheid. D66 steunt deze dappere demonstranten.
Wat vindt D66 van de protesten in Iran?
Wij staan pal vóór de dappere Iraanse vrouwen en mannen. Daarnaast moeten we het Iraanse regime veroordelen. We kunnen niet zwijgen. We roepen Iran op om te stoppen met het geweld tegen demonstranten. Al meerdere keren is de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen. Helaas blijft de uitkomst en het effect van deze gesprekken onduidelijk.
Daarnaast hebben wij ons er hard voor gemaakt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen demonstranten op de Europese sanctielijst komen. Zo kunnen zij niet meer reizen naar Europa en worden hun bezittingen hier bevroren. En nee, dat is niet hetzelfde als een celstraf. Het is niet genoeg. Maar het is in ieder geval iets. Wij houden op alle mogelijke manieren de politieke druk hoog en ondersteunen de strijd van vrouwen.
Wat doen jullie om Iraniërs te helpen?
We zijn in gesprek met de Iraanse gemeenschap in Nederland. Zij hebben veel contact met vrienden en familie die in Iran wonen. Op die manier kunnen we direct van Iraniërs horen hoe wij ze kunnen helpen. We praten over de zorgen die zij hebben over het aflopen van hun visa in Nederland, terwijl ze zich hier hard uitspreken tegen het Iraanse regime. Of over de censuur die het Iraanse regime oplegt door het internet in Iran ’s avonds stil te leggen. We bieden dus vooral een luisterend oor en kijken waar wij mee kunnen denken richting oplossingen.
Wat moet er nog meer gebeuren?
Een aantal dingen die er moeten gebeuren:
- Meer functionarissen op sanctielijsten.
- Iraanse Nederlanders beschermen. Sommige Iraniërs in Nederland moeten binnenkort terug omdat hun visum afloopt. Door moratorium stellen we dit uit.
- Meer handelssancties.
- Telecombedrijven kunnen helpen om Iraniërs in contact te brengen met de buitenwereld. Nu is het heel duur voor hen. We vragen het kabinet om in gesprek te gaan met de sector.
Willen jullie de Iraanse ambassadeur uitzetten?
Nee. We houden de opties open, maar dit zou een laatste stap zijn. Als we de Iraanse ambassadeur uitzetten, is de kans groot dat ook Nederlandse diplomaten worden uitgezet en zijn we minder effectief bij het aankaarten van mensenrechten in Iran. Bovendien kunnen we dan geen Nederlanders in nood meer helpen in Iran. En dat blijft nodig. Op dit moment is er bijvoorbeeld een Nederlander opgepakt en in een Iraanse gevangenis gegooid.