Chantal Zeegers (54) is geboren en getogen in Rotterdam, Zuid-Holland.
Ze is al sinds juli 2018 fractievoorzitter en sinds juni 2021 ook lijsttrekker. D66 Rotterdam heeft 5 van de 45 raadszetels.
“We zitten al bijna 12 jaar onafgebroken in het stadsbestuur. En, hoe leuk is Rotterdam in die periode geworden? Daar ben ik trots op. Ik heb veel energie om onze progressieve koers voort te zetten, met zo veel mogelijk enthousiaste D66’ers.
We moeten zichtbaar en toegankelijk zijn, ik wil snappen wat Rotterdammers beweegt en waar men tegenaan loopt. Dat is hoe we belangrijke plannen realiseren: we zorgen voor een doordachte inhoud, brengen focus aan en zijn volhardend in de vele onderhandelingen. Zichtbare resultaten van deze inspanningen zijn bijvoorbeeld de vergroening van de binnenstad, meer geld voor cultuur en impulsen in het onderwijs in Rotterdam-Zuid.
Maar we zijn er nog niet, er spelen urgente problemen. In Rotterdam wordt 13% van alle Nederlandse CO2-uitgestoten. 1 op de 6 kinderen groeit op in armoede. Studenten en starters kunnen geen betaalbaar huis vinden. D66 heeft goede progressieve oplossingen en staat in verbinding met de stad. De lange adem wint.”
Jaimi van Essen (29) is al sinds februari 2019 wethouder in Losser, Overijssel. Hij was op zijn 22ste ook al eens lijsttrekker voor D66 Losser. D66 heeft 1 van de 19 zetels.
“Hiervoor heb ik onder andere op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewerkt. Een dynamische baan, maar ik dacht weleens: wat heb ik nou echt voor mensen in Twente gedaan? In de lokale politiek kun je makkelijker verschil maken voor inwoners.
Toch zijn mensen in Losser regelmatig sceptisch over het handelen van de overheid. Ik zie het als mijn opdracht om te werken aan nieuw vertrouwen en te laten zien wat we voor mensen kunnen betekenen. Daarom besteed ik veel tijd aan gesprekken buiten het gemeentehuis. We hebben elkaar immers hard nodig om uitdagingen aan te gaan.
Bijvoorbeeld de energietransitie, in heel Europa een grote opgave. Juist in het grensgebied waar we zitten, vallen kansen te behalen. We kunnen bijvoorbeeld met Duitse buurgemeenten werken, samen optimaliseren en van elkaar leren. Daarnaast kunnen we met boeren biogas produceren om onze wijken van het aardgas te krijgen. Een grensontkennende energietransitie is een mooie uitdaging voor de komende vier jaar. Daarin kunnen wij lokaal het voortouw nemen!”
Nick van Egmond (25) is de lijsttrekker voor de gemeente Kaag en Braassem, Zuid-Holland, waar D66 3 van de 21 zetels heeft.
“Ik ben al een keer lijsttrekker geweest, maar door corona hebben we niet het onderste uit de kan kunnen halen. We hebben als team dezelfde positieve energie om het nog een keer te doen, daarom ben ik blij dat ik nog een keer de kar mag trekken.
Door mijn ervaring weet ik dat het heel goed is om af en toe je mond te houden en niet overal direct op te springen. Het deed ertoe wat ik zei, dus ik wilde ook elke keer iets bijdragen. Soms kun je heel veel bereiken door niks te zeggen. Het is goed om de boel op scherp te zetten en mensen uit te dagen, maar het is ook goed om het langere doel voor ogen te houden.
We zijn echt een landelijke gemeente tussen de Randstad in. Het bijzondere aan ons is dat we sinds 2009 gefuseerd zijn. Er ligt water tussen de oude gemeentes in en voorheen ging het altijd over mensen van ‘de overkant’. Het is zo mooi om te zien dat de eenheid nu toeneemt.”
Mike van der Geld (31) was al wethouder en is nu ook lijsttrekker in Den Bosch, provinciehoofdstad van Noord-Brabant. D66 heeft daar 5 van de 39 zetels.
“De coronaperiode heeft een grote impact op de samenleving gehad. Mij persoonlijk is het gebrek aan contact enorm bijgebleven. Daarom kijk ik weer uit naar de campagneperiode en de dialoog die we dan hebben met inwoners. Het is ontzettend belangrijk om te weten wat er leeft.
Veel steden zaten tijdens corona met de handen in het haar over de culturele sector. Wij hebben dat heel goed opgepakt met bijvoorbeeld de Bossche Zomer en Het Bossche Zomertheater, wat grote successen zijn geworden. Door ruimte te creëren in de buitenlucht en ook buiten hartje binnenstad is er toch veel mogelijk geweest voor ondernemers. We hebben een strategie opgezet en veel samengewerkt, daardoor heeft de culturele sector toch een goede zomer kunnen draaien. Mensen willen nu ook dat dit blijft. Met D66 in het college investeren we voor het eerst in jaren in cultuur én wij leveren de portefeuillehouder. Dat is belangrijk want Den Bosch is een fantastische stad, maar het kan altijd beter. We mogen niet lui worden.”
Annette Wolthers (51) is sinds juni 2021 lijsttrekker van D66 Hilversum, Noord-
Holland. Ze heeft al bijna 8 jaar politieke ervaring als raadslid en wethouder. D66 heeft in Hilversum 6 van de 37 zetels.
“Ik vind het heel mooi om te zien dat Hilversum levendiger en bruisender is geworden. Daarnaast zijn we natuurlijk dé mediastad van Nederland en D66 heeft de mediawethouders geleverd, dus hier hebben we echt ons stempel op kunnen drukken.
Onze uitdagingen lopen heel synchroon met veel andere gemeenten: kansengelijkheid, wonen en duurzaamheid. Dit zijn grote uitdagingen omdat de leefkwaliteit in Hilversum groot is. We hebben veel voorzieningen en mensen zijn bang dat dat onder druk komt te staan als we meer verstedelijken. Maar we hebben wel meer woningen nodig. De discussie is nu hoe intensief we gaan bouwen in een schaarse ruimte. We zijn al bezig met gebiedsontwikkelingen, bijvoorbeeld in het Arenapark. Hier willen we een gemengd gebied van maken met wonen, werken, onderwijs en sporten. Daarnaast hebben we afgesproken dat cultuur de wijken in moet, zodat het makkelijker bereikbaar wordt voor iedereen.”
Meryem Çimen (34) is lijsttrekker in Haarlem, Noord-Holland. Hiervoor was ze onder andere beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie en raadslid in Haarlem. D66 heeft 5 van de 39 zetels.
“Ik ben geboren en getogen in Haarlem en vind het de mooiste stad van Nederland. Het heeft alles: architectuur, cultuur, mooie rustige groene plekken. Het is zo tof om met zo veel talent in de fractie en afdeling samen de stad nog mooier te maken en de grootste te worden op 16 maart!
Een van de belangrijkste punten van de komende periode wordt goed onderwijs. Er zijn nog steeds wijken waar kinderen in armoede leven en waar veel ouders ondersteuning en hulp kunnen gebruiken. Goed onderwijs is het vliegwiel voor betere kansen in het leven en achterstanden beginnen al in de eerste drie levensjaren van een kind. Daarom willen we onder andere meer zaken om de school heen organiseren. Momenteel zijn er al een paar scholen met een uitwisselingsprogramma. Zo komen kinderen uit hun eigen bubbel, ze leren van elkaar en sporten bijvoorbeeld samen. Dit is meteen zo belangrijk voor hun gezondheid en hun kansen in het leven. Alles wat je leert aan kinderen kunnen zij weer doorgeven aan hun kinderen, dus zo help je alle volgende generaties.”
Ojanne de Vries-Chang (38) is de lijsttrekker van Heerenveen, Friesland. Ze is sinds 2018 raadslid. D66 heeft 2 van de 31 zetels.
“D66 brengt balans, nuance en nieuwe invalshoeken, wij focussen daarnaast op belangen van jongeren en vrouwen. Dat merk ik bij mezelf ook. Hoewel ik van nature bescheiden ben, hoort het nu echt bij mijn rol om ruimte in te nemen. Ik bagatelliseer het snel, maar ben een voorbeeld voor andere vrouwen met én zonder migratieachtergrond.
Dat bleek nog eens extra toen ik me had gekandideerd voor de Tweede Kamer en ik te horen kreeg dat vrouwen het zo fijn vonden op iemand te stemmen die op hen lijkt, qua uiterlijk en levensfase.
Wat ik na wil streven in onze gemeente is dat werken loont en dat de mens centraal staat. Een werkbonus stimuleert om weer te werken en arbeidsvaardigheden op te doen. Zo leren inwoners hun eigen krachten benutten en kennis uitwisselen. Nu vragen we mensen met de minste kansen om de meeste verantwoording te nemen, dat klopt niet. Het klinkt misschien simpel, maar ik heb geleerd: als het niet meer op de achterkant van een bierviltje past, is het waarschijnlijk te ingewikkeld.”
Tom Verhoeve (42) is sinds juni 2017 lijsttrekker van D66 Nieuwegein, Utrecht. Daarnaast is hij fractievoorzitter. D66 heeft 3 van de 33 zetels in de gemeente.
“Wat ik heel tof vind, is een groep samenstellen, enthousiasmeren en samen campagnevoeren. Ik wil de fractie een boost geven. Het is een beetje vreemd om over mezelf te zeggen, maar: dat kan ik!
Nieuwegein zit ingeklemd tussen drie snelwegen en een waterweg. Daar ligt onze uitdaging. We hebben een forse bouwopgave en willen bouwen voor de toekomst. Dus niet naar de maatstaven van vandaag, maar naar de ambities van overmorgen. Nieuwegein wil energieneutraal zijn in 2040. Best lastig als sommige bestaande huizen niet energieneutraal te maken zijn. Daarom hebben we gepleit om nieuwe woningen energiepositief te bouwen. Zo lossen we meerdere problemen op. Het was een lang en moeilijk proces, maar het is gelukt om als oppositiepartij de ambitie van de stad te verleggen.
Vraagstukken apart oplossen hoeft überhaupt niet. Het is gemakzuchtig om vast te houden aan wat we hebben. Met ambitie, lef en een open mind kunnen we één oplossing bedenken voor meerdere lastige vraagstukken. Challenge the status quo!”
Marco van Driel (43) is senior adviseur bij een adviesbureau. D66 Zwolle, in Overijssel, heeft 4 van de 39 zetels.
“Voor ik lijsttrekker werd, was ik eerste woordvoerder over Zorg en Welzijn, een groot onderwerp waar mijn achtergrond ligt. Daardoor heb ik me snel kunnen ontwikkelen. Dat is gezien door de leden en vlak voor de zomer werd ik daarom verkozen tot lijsttrekker.
We merken dat inwoners zich niet altijd gehoord en begrepen voelen. Dat snap ik, want soms mist de ruimte voor goede en constructieve ideeën. Dit is de reden dat ik zelf politiek actief ben geworden; ik wil mensen een stem geven. Ik wil eraan werken dat de raad meer aan de voorkant van het politieke proces komt en meedenkt over beleid en richtingen in plaats van alleen zichtbaar is in moties en amendementen.
Zo kunnen we uitdagingen beter oplossen én het geluid van onze inwoners beter laten horen. Zwolle staat bijvoorbeeld voor een schaalsprong en we willen dat de groei juist kwaliteit gaat toevoegen in de gemeente. Geen makkelijke opgave, dus daar kunnen we alle hulp bij gebruiken.”
Adinda Bornkamp (57) was hiervoor 4 jaar raadslid in Assen, Drenthe. Nu is ze lijsttrekker. In Assen heeft D66 3 van de 33 zetels.
“Toen ik lijsttrekker werd, heb ik een groot deel van de leden van D66 Assen gebeld om ze beter te leren kennen. Ik was nieuwsgierig naar wat ze bindt aan onze partij. Zo leuk en leerzaam, en jeetje, wat zit er veel kennis binnen de afdeling! Echt fijn om te weten dat ik daar straks gebruik van kan maken en erg tof om te zien hoe het gewaardeerd werd.
Als raadslid heb ik meegekregen dat je niet overal verstand van kan hebben, in het begin probeer je alles te lezen en er een mening over te vormen. Dat werkt niet. Dus blijf met je benen op de grond staan, wees realistisch en eerlijk en heb ook het vertrouwen dat iedereen het beste wil voor de stad. Assen, een stad waar je blij van wordt! Dit blijft in mijn hoofd rondzingen.
Daarom wil ik initiatief blijven nemen, lef hebben en vooral samen in gesprek blijven. We gaan nog meer verbinding zoeken met inwoners, luisteren en vooral verder kijken dan morgen.”
Ron Anches (42) heeft een lange werkervaring als manager en mag zich nu lijsttrekker van Weesp, Noord-Holland, noemen. D66 heeft daar 2 van de 17 zetels.
“Ik raakte met een omweg geïnteresseerd in het lijsttrekkerschap, namelijk toen ik in het bestuur van de voetbalclub FC Weesp kwam en daarna voorzitter werd. Mensen hadden vertrouwen in me en ik kon iets voor ze betekenen. Bij ons op de club komen allerlei mensen, maar zodra je de poorten doorgaat, is het niet meer relevant wat je doet. Je wordt elkaars teamplayer. Nu Weesp samengaat met Amsterdam, moeten wij ook teamplayers worden. We moeten integreren maar ook onze eigen identiteit bewaren.
Het spannende is dat we nog meer grote uitdagingen hebben de komende jaren: we krijgen meer inwoners die passende huisvesting nodig hebben, nieuwe bedrijven, de inrichting van scholen en kinderopvang moet aangepast worden. Het betekent ook dat de jeugd een prominentere rol moet krijgen binnen de stad. Het kan niet zo zijn dat alleen stemgerechtigden worden gehoord. Iedereen is er bij gebaat dat het goed gaat met de jeugd, het is onze input naar de toekomst. En van die toekomst moeten we een realistisch beeld schetsen.”
Pepijn Pi van de Venne (21) is één van de jongere D66-lijsttrekkers van Nederland. In juni 2021 werd hij verkozen in Sittard-Geleen, Limburg. D66 heeft daar 2 van de 37 zetels.
“Lijsttrekker worden was nooit een must voor mij. Ik heb me toch verkiesbaar gesteld omdat ik al drie jaar voorzitter van het bestuur en 4,5 jaar fractie-ondersteuner was. Vanuit collega’s kwam daarom steeds meer de vraag of ik geïnteresseerd was. Voor mijn omgeving en de partij wil ik graag het beste resultaat bereiken en dit is uiteindelijk de beste plek om dat te kunnen doen. Dat ik gekozen werd, voelt als een groot blijk van vertrouwen, zeker gezien mijn jonge leeftijd.
Mijn gemeente grenst aan zowel België als Duitsland. We hebben echt een Europese identiteit, wat helemaal bij D66 past. De ligging zorgt voor specifieke uitdagingen. Bereikbaarheid met het OV bijvoorbeeld. Om vrij te kunnen bewegen moeten we meteen internationaal overleggen. Daarnaast is duurzaamheid belangrijk. Als Nederland het goed doet maar ‘de buurman’ niet, dan merken we dat hier.
Kortom: de uitdagende thema’s waar ik me op inzet, geven meteen aan hoe onmisbaar Euregionale samenwerking is.”