Sjoerdsma en Omtzigt ontvangen Magnitsky award
Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) ontvangen vandaag de eervolle Magnitsky award vanwege hun inzet voor de Magnitsky-wet, waarmee wereldwijd Europese sancties mogelijk worden tegen schenders van mensenrechten.
Europees succes met mensenrechtenplan
De lidstaten van de Europese Unie hebben groen licht gegeven voor een Nederlands mensenrechtenplan, geïnitieerd door de Kamerleden Sjoerdsma en Omtzigt. De verwachting is dat deze wet nog dit jaar op Europees niveau wordt goedgekeurd. Mensenrechtenschenders kunnen door middel van de Magnitsky-wet op een zwarte lijst worden gezet, waardoor zij geen visa voor EU-landen kunnen krijgen en banktegoeden in beslag kunnen worden genomen.
Mensenrechtenschenders aanpakken
Sjoerdsma: “Ik ben vereerd met deze prijs, maar waar het vooral om gaat is dat misdadigers wereldwijd hun gerechtigde straf niet meer kunnen ontlopen. Of het nu gaat om generaals in Myanmar die Rohingya’s opjagen of om de moordenaars van de Saoedische journalist Khashoggi. Dankzij een Europese Magnitsky Act kunnen wij hen aanpakken.”
Omtzigt: “Lege veroordelingen of plechtige statements van politici horen we maar al te vaak. Het feit dat we straks beter gerichte sancties kunnen opleggen zoals reisverboden en bevriezing van tegoeden, is een internationale stap voorwaarts. Gerichte sancties raken ook de overtreders en niet de hele bevolking van een land, die vaak al onder het eigen regime lijdt.”
De award vernoemd naar Sergei Magnitsky
De Magnitsky award wordt sinds 2015 uitgereikt aan journalisten, politici en activisten die zich actief inzetten tegen mensenrechtenschendingen wereldwijd. Onder andere de voormalige Amerikaanse senator John McCain en de Brits-Libanese mensenrechtenadvocaat Amal Clooney hebben de award eerder ontvangen.
De Magnitsky award is vernoemd naar de Russisch advocaat, Sergei Magnitsky. Hij werd in 2008 door Russische autoriteiten opgepakt toen hij de overheid beschuldigde van grootschalige diefstal. In 2009 overleed Magnitsky in zijn cel, nadat hij elf maanden onder barre omstandigheden in voorarrest had gezeten. Zijn dood maakte internationaal veel los en leidde tot een uitgebreid onderzoek naar machtsmisbruik en mensenrechtenschending in Rusland.